Pulkkinen, Lea

01.08.1996-31.07.2001

Akatemiaprofessori Lea Pulkkinen tutkii persoonallisuuden ja sosiaalisen käyttäytymisen kehitystä sekä sen riskitekijöitä. Hänen tutkimusotteenaan on samojen henkilöiden kehitystä seuraava pitkittäistutkimus. Vanhin hänen johtamistaan tutkimuksista alkoi jo vuonna 1968. Uusin tutkimuksen tuloksia esittelevä teos Lapsesta aikuiseksi (Atena) ilmestyi 1996. Tutkimus jatkuu seuraavaan sukupolveen ulottuvana.

Tavoitteena on saada tietoa kehityksen keskeisen riskitekijän, heikon itsehallinnan, siirtymisestä vanhemmilta lapsille. Samalla tutkimus syvenee itsehallinnan ilmiön analyysiksi käyttäytymistä ja tunteita ohjaavien kognitioiden ja neuropsykologisten prosessien näkökulmista.

Toinen laaja pitkittäistutkimus pyrkii selvittämään geneettisten ja ympäristötekijöiden vaikutusta alkoholismin kehitykseen, mutta samalla myös sosiaaliseen kehitykseen. Tutkimus toteutetaan kaksosperheiden tutkimuksena yhdysvaltalaisella rahoituksella yhteistyössä Indianan yliopiston (Bloomington) sekä Helsingin, Turun ja Oulun yliopistojen kanssa. Tutkimuksessa seurataan kaksosten kehitystä varhaisnuoruudesta alkaen ja kootaan myös laaja vanhempia koskeva aineisto.

Akatemiaprofessori Lea Pulkkinen johtaa Ihmisen kehityksen ja sen riskitekijöiden huippututkimusyksikköä Jyväskylän yliopistossa yhdessä professori Heikki Lyytisen kanssa. Pulkkinen on toiminut Jyväskylän yliopistossa opetustehtävissä 1960-luvun alusta lähtien. Hän on virka-asemaltaan psykologian professori. Hän on ollut vierailevana tutkijana ja opettajana Englannissa ja Yhdysvalloissa. Hän on ollut alansa kansainvälisen järjestön presidenttinä vuosina 1991-1996. Pulkkinen on kehityspsykologian alalla Euroopan tunnetuimpia ja arvostetuimpia tutkijoita. Hänen laaja kansainvälinen tuotantonsa sisältää julkaisuja monista ihmisen kehitystä koskettavista kysymyksistä. 

Viimeksi muokattu 30.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »