SV EN

Peltonen, Markku

1.1.2014–31.12.2018
Historiatieteet
Helsingin yliopisto

Markku Peltonen on Helsingin yliopiston professori tutkimusalanaan historiatieteet. Peltonen on kansainvälisesti yksi johtavia uuden ajan aatehistorian tutkijoita, ja hänellä on merkittävä kansainvälinen tutkimusyhteistyöverkosto. Peltosen tutkimussuunnitelman vahvuus on tiedon tuottamisessa uuden ajan poliittisen osallistumisen ja edustuksellisen demokratian alkuvaiheista. Hän kyseenalaistaa useita vallitsevia poliittisen osallistumisen analyysejä ja asettaa uudenlaisen tulkinnan poliittisen osallistumisen merkityksestä yhteiskunnalliseen ajatteluun ja valtionmuodostukseen.

Peltosen tutkimus ”Poliittinen osallistuminen ja valtiomuodostus uuden ajan Englannissa: monarkia, julkisuus ja demokraattinen epäily” on sekä historian että valtiotieteiden alueilta. Hänen tavoitteenaan on osoittaa, että poliittisen osallistumisen laajuus on aikaisemmassa tutkimuksessa aliarvioitu, tausta unohdettu, historiallinen merkitys väärinymmärretty ja sen tärkeyttä valtionmuodostukselle ja aikakauden poliittiselleajattelulle ei ole tutkittu. Peltonen haastaa habermasilaisen kommunikatiivisen järjen käsitteen uuden ajan poliittisen osallistumisen ja valtionmuodostuksen selittäjänä. Tutkimusteema on nykyajan kannalta erittäin merkityksellinen ja vaikuttava.

Some-tyyliä jo 1600-luvun demokratiassa

Jos etsii yhtäläisyyttä nykyaikaan 1600-luvun Englannin sanomalehdistä ja pamfleteista, se löytyy some-kirjoittelusta. Akatemiaprofessori Markku Peltosen mukaan silloinkaan ei ollut mitään journalistisia tai eettisiä sääntöjä. Lue akatemiaprofessorin koko haastattelu.

Viimeksi muokattu 14.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »