SV EN

Niemi, Johanna

1.1.2015 - 31.12.2019
Turun yliopisto

Professori Johanna Niemi (Turun yliopisto) nimitetään Minna Canth -akatemiaprofessoriksi. Minna Canth -akatemiaprofessuuri keskittyy tasa-arvon ja sukupuolen tutkimukseen.

Niemen tutkimushankkeen lähtökohtana ovat muutokset käsityksissä sukupuolesta ja sen merkityksestä. Erityisesti nuoret aikuiset toimivat ympäristössä, jossa elämänvalintoihin kohdistuu sukupuoleen sidonnaisia ja ristiriitaisia odotuksia.

Niemi yhdistää tutkimuksessaan oikeustieteen metodologisten kysymysten pohdinnan työn ja perheen yhteensovittamisen kysymyksiin, kriminaalipolitiikkaan ja rikosten tutkintaan. Hän tutkii, miten muutos käsityksissä sukupuolesta näkyy oikeudessa ja sen tutkimuksessa ja miten sukupuoli on mukana perinteisesti miesvaltaisella rikostutkinnan alalla.

Johanna Niemen tutkimusta pidetään teoreettisesti ja metodologisesti innovatiivisena ja sen odotetaan yhdistävän sukupuolen tutkimusta ja oikeustiedettä niin, että se edistää ymmärrystä ja tiedontuotantoa molemmilla tutkimusaloilla. Niemi analysoi oikeuskäytäntöihin liittyviä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen syitä ja antaa ratkaisuvaihtoehtoja kriminaalipolitiikan ja rikosten tutkinnan sukupuolittuneiden käytäntöjen muuttamiseen.

Akatemiatutkimuksessa analysoidaan lainsäädännön sukupuolittuneita rakenteita

Turun yliopistossa työskentelevän Johanna Niemen tutkimuskohteena on sukupuolen vaikutus rikosprosessissa. Hän painottaa, ettei tarkoitus ole pohtia mies-nais-kysymystä, vaan luoda molempia sukupuolia palvelevaa ymmärrystä lain säätämiseen ja soveltamiseen. Lue akatemiaprofessorin koko haastattelu.

Viimeksi muokattu 14.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »