SV EN

Jernvall, Jukka

1.1.2010 - 31.12.2014 ja 1.1.2015 - 31.12.2019
Evolutiivinen kehitysbiologia
Helsingin yliopisto

Akatemiaprofessori Jukka Jernvall Helsingin yliopistosta tunnetaan poikkitieteellisen evolutiivisen kehitysbiologian kansainvälisenä uranuurtajana. Nisäkkäiden hampaistoa mallina käyttäen hän on selvittänyt yksilön kolmiulotteisen ilmiasun taustalla olevia kehitys- ja evoluutiobiologisia periaatteita. Hänen tutkimusryhmänsä yhdistää ennakkoluulottomasti ja luovasti perinteisesti hyvinkin etäällä toisistaan olevia tieteenaloja molekyyli- ja kehitysbiologiasta sekä lääketieteestä aina ekologiaan ja paleontologiaan asti.

Jernvall tutkii sitä, miten eliöiden muodon evoluutiota voidaan ennustaa. Hän on selvittänyt, miksi tietyt hammasrakenteet syntyvät evoluution kuluessa useaan kertaan, kun taas toiset rakenteet ovat harvinaisia. Kun esimerkiksi paleontologisissa kaivauksissa löydetään muinoin eläneen ihmisen tai jonkin muun nisäkkään hammas, voidaan se muotonsa perusteella asettaa kyseisen nisäkkään esihistorian aikajanalle.

Jernvallin tämänhetkinen tutkimus kohdistuu saimaannorpan genomin sekvensointiin. Hylkeiden hampaisto on muuttunut paljon ja täten saimaannorppa soveltuu myös muodon säätelyn periaatteiden selvittämiseen.

Hampaat – ikkuna menneisyyteen

Geenisekvenssien selvittäminen on nykyään tehokasta, ja uutta sekvenssidataa syntyykin kiihtyvään tahtiin. Pelkkä DNA-sekvenssi ei kuitenkaan kerro geenien toiminnasta paljoakaan. Evo-devo on tieteenala, joka tuottaa tähän tarpeellista lisäinformaatiota.

"Suuri osa fossiileista on hampaita", sanoo akatemiaprofessori Jukka Jernvall. "Hampaat ovat luuta ja kiillettä, ja säilyvät hyvin. Ne ovat siten ikkuna menneisyyteen miljoonien vuosien taakse". Lue akatemiaprofessorin koko haastattelu.

Viimeksi muokattu 14.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »