Minna Palmroth: Tiede-hackathon on uusi tapa tehdä tiedettä

Minna Palmroth: Tiede-hackathon on uusi tapa tehdä tiedettä

1.3.2017

Minna Palmroth on Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori.

Laajan ohjelmistokehityksen vetäjälle hackathonit ovat tulleet tutuiksi. Aina väliajoin kehittäjätiimini osallistuu Intelin tai Nvidian hackathoneihin, missä simulaatiomme Vlasiator toimii partneriohjelmistona. Hackathon on viikon tai muutaman päivän mittainen ohjelmointimaraton, missä erilaiset sovelluskehittäjät kohtaavat. Tulokset puhuvat puolestaan; Vlasiatorin lähes äärimmäinen tehokkuus Euroopan suurimmissa superkoneissa on hyötynyt hackathoneissa tapahtuvista kehityspyrähdyksistä.

Simulaatiokehityksen parissa työskentelevä ryhmä tasapainoilee jatkuvasti sillä, miten paljon aikaa on ohjelmointiin ja miten hienolla versiolla tehdään tieteellinen työ seuraaviin julkaisuihin. Ohjelmointiin ja mallinnuksen suorittamiseen käytetty aika on pois julkaisujen kirjoittamisesta, mikä näkyy niiden määrän vuosivaihteluna. Tästä syystä jotkut ryhmät ovatkin lakanneet kokonaan kehittämästä mallinnustyökaluaan senkin uhalla, että alusta vanhenee ja tiede pysähtyy. Tämä voi kyllä maksimoida lyhyen aikavälin tuloksen, mutta pitkällä aikavälillä se voi olla vakava este huipputieteen tason säilyttämisen kannalta.

Tämä mallinnusryhmien ikuinen tasapainoilu mielessäni halusin kokeilla, voisiko ohjelmistokehittäjien omaksumia työskentelytapoja hyödyntää tasoittamaan julkaisujen määrän vaihtelua ja samalla pitää hauskaa töissä. Hackathonien innostamana järjestin kokeilun tiede-hackathonista typistetyllä kuuden tutkijan tiimillä.

Kokoonnuimme eräänä maanantaina kello 9, päätimme kolmen eri tieteellisen julkaisun aiheet, ja lähdimme hackathonin hengessä eteenpäin. Sähköpostit kiellettiin muulloin kuin lounaan jälkeisen puolen tunnin ajaksi. Formaatti muotoutui tehokkaaksi pari- ja ryhmätyöskentelypyrähdysten jatkumoksi.

Tiede-hackathonin sääntöihin kuului, että dialogin tuli olla rakentavaa. Taustalla oli joululahjaksi saamani filosofi Kai Alhasen mainio teos Dialogi demokratiassa, jonka mukaan nykyinen keskustelukulttuuri ei ole dialogia sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä ihmiset haluavat vain oman äänensä kuuluviin välittämättä siitä, mitä muilla voisi olla sanottavaa, tai tavoittelematta uutta ymmärrystä.

Hienoimmat flow-kokemukset science hackathonista olivatkin ne, missä ensin yksi sanoi jotain, toinen jatkoi ajatusta, kolmas tulkitsi jonkin aiemman teorian valossa, ja lopulta päädyimme ennalta arvaamattomaan kollektiivisen uuden ymmärryksen tilaan.

Kokemukset tiede-hackathonista ovat vertaansa vailla. Viikon anti oli sosiaalisesti mutta tehokkaasti löydetty uusi tieto, kolmen uuden julkaisun runko, ja motivoiva tiimikokemus. Mikä ihmeellisintä, tämä kaikki saatiin aikaan viiden työpäivän aikana, ja illat jäivät vapaaksi ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin. Hackathon auttoi myös arkisten asioiden priorisoinnissa. Sähköpostihan on uskomaton aikavaras, eikä siihen käytetty aika useinkaan vastaa sillä saavutettavaa hyötyä.

Yksi onnistumisen edellytys oli varmasti aikarajan siintäminen perjantaissa eikä häilyvässä tulevaisuudessa. Sosiaalinen paine auttoi keskittymään, ja vieressä istuva kaveri helpotti kysymysten muotoilemista ja niiden testaamista. Konkreettinen tavoite ja yhteinen vastuu motivoivat. Mutta sen voin sanoa, että perjantaina väsytti.

Seuraavaksi aiomme kokeilla kansainvälistä tiede-hackathonia, minne kutsumme ulkomaiset kumppanimme. Idea on jo saanut innostuneen vastaanoton. Hyvä tuote ja vetävä konsepti mahdollistavat kansainvälisen tieteen kätevästi kotikampukselta käsin.

Akatemian blogeissa tiedeyhteisöä edustavat vierailevat bloggaajat kirjoittavat tiede- ja tutkimusmaailman ajankohtaisista kuulumisista, tutkijantyön arjesta ja tutkimusaiheistaan. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 1.3.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »