Blogit

Riitta Maijala: Plan S:n toimeenpanosuunnitelma kuvaa avoimen julkaisemisen edistämisen keinoja

Tämän syksyn aikana on eurooppalaisten tutkimusrahoittajien yhteenliittymän cOAlition S:n suunnitelma Plan S  tieteellisten julkaisujen avoimesta saatavuudesta herättänyt paljon keskustelua niin meillä Suomessa kuin maailmallakin.

Lue lisää

 

Saila Seppo: Turvallisuutta ja terveyttä RADDESS-ohjelmalla
Suomen Akatemialla on käynnissä akatemiaohjelma, joka pyrkii edistämään terveyttä ja turvallisuutta. Tähän pyritään Säteilyilmaisimet terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi eli RADDESS-ohjelmassa säteilyilmaisimien avulla.

Lue lisää

 

   

Riitta Maijala: PLAN S – eurooppalaisten rahoittajien yhteistyöllä avoin julkaiseminen valtavirraksi

Euroopan komissio ja Science Europe ovat antaneet Plan S -nimisen julistuksen, jonka tavoitteena on vauhdittaa siirtymistä välittömään, täysin avoimeen tieteelliseen julkaisemiseen. Suomen Akatemia pitää avoimen julkaisemisen julistusta tärkeänä.     

 Lue lisää

 

Monitieteisyys haastaa kehittämään arviointikäytäntöjä
Suomen Akatemiaan saapuneet hakemukset ovat vuosi vuodelta monitieteisempiä. Usein myös tutkitaan ilmiöitä, joiden tarkastelu vaatii useiden tieteenalojen osaamista. Tutkimusaiheiden muuttuminen monitieteisemmiksi vaikuttaa myös Suomen Akatemian arviointikäytäntöihin. Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen vastuualue kokeilee syyskuun 2018 haussa muutamia uusia paneelikokonaisuuksia. Hakukierrokselta saatuja kokemuksia hyödynnetään KY:n paneelikokonaisuuksien muodostamisessa jatkossa. Lue lisää

 

Juho Väänänen: Komissio ehdottaa Horizon Europen budjetiksi 100 miljardia euroa
Komissio on julkaissut 2.5. ehdotuksen EU:n seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Seuraavalla budjettikaudella tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelmaan, Horizon Europeen, investoitaisiin 100 miljardia euroa. Vaikka kyseessä on korotus nykyiseen puiteohjelmaan verrattuna, on summa jäämässä monelle pettymykseksi.

Lue lisää

Jyrki Hakapää: Minne menet avoin tiede?
Kuinka usein voi ajatella elävänsä avoimen tieteen edistämisen mielenkiintoisia aikoja? Omalta osaltani ajattelin näin ensimmäistä kertaa varmaankin vuonna 2012, jolloin teemaan liittyviä tehtäviä alkoi päätyä omalle työpöydälleni – lähes kaikki oli uutta ja jännittävää.
Lue lisää

 

 

 

Riitta Maijala: Toimikuntien toimialoista ja paneelien tutkimusaloista
Vuonna 2016 Suomen Akatemian käynnistämä laaja pohdinta toimikuntien työn uudistamisesta on nyt edennyt päätöksenteon kannalta tärkeään vaiheeseen.
Lue lisää

 

 

 

 Saila Seppo: Energia-asiat koetaan kaikkien asioiksi ja niinhän ne ovat. Olen kuitenkin päässyt tutustumaan energiatutkimuksiin vähän tarkemmin ensin Kestävä energia (SusEn) ja sitten Uusi energia -akatemiaohjelmassa.
Lue lisää

 

 

 

 

Riitta Maijala: FP9: Mitä haluamme seuraavalta puiteohjelmalta?
Enemmän rahoitusta, lienee tutkimus- ja innovaatiokentän erilaisissa keskusteluissa yleisin kuulemani vastaus otsikon kysymykseen. Ja rahasta toki tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman valmistelussa on kysymys - mutta ei vain siitä.
Lue lisää

 

 


Blogiarkisto

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »