SV EN

Suomen Akatemialta 13 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen

10.12.2019

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt kokouksessaan 9.12.2019 kansainvälisten ja kansallisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen yhteensä 12,8 miljoonaa euroa. Rahoitusta sai 10 tutkimusinfrastruktuuria. Tutkimusinfrastruktuurikomitea tekee 21.1.2020 lisää rahoituspäätöksiä. Akatemia on varautunut rahoittamaan kevään 2019 infrastruktuurihaun hakemuksia yhteensä noin 21 miljoonalla eurolla. 

Tutkimusinfrastruktuurirahoituksella vahvistetaan biologista kuvantamista, biopankkitoimintaa ja kansallista virusvektorilaboratoriota sekä tuetaan biotalouden, sosiaalitutkimuksen, kvanttitieteen, mikro- ja nanoteknologian sekä ilmakehä- ja ympäristötutkimuksen tutkimusedellytyksiä ja laadukkaiden tutkimusympäristöjen kehittämistä. Lisäksi rahoituksella tuetaan Suomessa toimivan ICOS-ERIC tutkimusinfrastruktuurin päämajan toimintaa. 

Kymmenen rahoitetun infrastruktuurin joukossa oli myös kaksi uutta infrastruktuuria: Kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuri (Quantitative chemically-specific imaging infrastructure for material and life sciences, qCSI), jolle myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa, ja julkisen mielipiteen kartoittamiseen perustettu infrastruktuuri (The Finnish Research Infrastructure for Public Opinion, FIRIPO), jolle myönnettiin 774 000 euroa. 

Kemiallisen kuvantamisen infrastruktuurissa ovat mukana Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto. Julkisen mielipiteen kartoittamisen infrastruktuurin muodostavat Åbo Akademi, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto. 

Suomen Akatemia rahoittaa kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien hankkimista, perustamista ja olemassa olevien palvelujen vahvistamista ja laajentamista.

Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan tutkimusvälineiden, -laitteistojen, -aineistojen ja -palvelujen varantoa, joka mahdollistaa tutkimustyön, edistää tutkimusyhteistyötä sekä vahvistaa tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia. Tutkimusinfrastruktuurit voivat olla keskitettyjä, hajautettuja tai virtuaalisia kokonaisuuksia tai näiden yhdistelmiä. 

 

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
Juho Karjalainen
viestintäsuunnittelija
p. 0295335007
juho.karjalainen (at) aka.fi

 

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2019 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa

Viimeksi muokattu 11.12.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »