SV EN
Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonan euron rahoitus Suomen Akatemialta

Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonan euron rahoitus Suomen Akatemialta

18.1.2019

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 32,4 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen. Rahoitus jakautuu 21 tutkimusinfrastruktuurille ja 22 tutkimusorganisaatiolle. Rahoitusta myönnettiin kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Uusia, tiekartan ulkopuolisia rahoituksen saajia oli kaksi.

Rahoitusta saaneissa tutkimusinfrastruktuureissa tuetaan esimerkiksi biotalouden, genomiikan, kvanttitekniikoiden tutkimusta, edistetään merentutkimuksen teknologista kehitystä ja tutkimusdatan pitkäaikaisen säilytettävyyden ja saatavuuden palveluita.

Keväällä 2018 avoinna olleessa rahoitushaussa Suomen Akatemiaan jätettiin yhteensä 58 hakemusta. Hakemukset arvioitiin paneelissa, johon kuului 12 kansainvälistä asiantuntijaa. Suomen tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla oleville infrastruktuureille myönnettiin yhteensä 25,4 miljoonaa euroa, kansainvälisille infrastruktuureille, joissa Suomi on jäsenenä, myönnettiin 4,8 miljoonaa euroa ja uusille infrastruktuuriavauksille 3,1 miljoonaa euroa. Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea teki rahoituspäätökset kahdessa kokouksessa joulukuussa ja tammikuussa. Päätöksissä huomioitiin myös viime vuonna tehty tutkimusinfrastruktuurien strategian ja tiekartan väliarviointi.

Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat eri vaiheissa tapahtuvan tutkimuksen. Ne voivat olla keskitettyjä, hajautettuja tai virtuaalisia ja ne voivat muodostaa toisiaan täydentäviä kokonaisuuksia ja verkostoja.

Suomen Akatemiassa toimiva tutkimusinfrastruktuurikomitea seuraa ja kehittää kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuuritoimintaa, päättää tutkimusinfrastruktuurihankkeiden valinnasta ja niiden rahoituksesta sekä vastaa hankkeiden seurannasta.

 

Lisätietoja:

Rahoituspäätökset:

Suomen Akatemian viestintä
Aino Laine, viestintäsuunnittelija
p. 0295335007, aino.laine (at) aka.fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Viimeksi muokattu 7.11.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »