EN

Suomen Akatemia osallistuu Plan S:n toimintaan

24.9.2018

Euroopan komission (Horizon 2020, Horizon Europe ja ERC) ja Science Europeen kuuluvien yhdentoista kansallisten tutkimusrahoittajien muodostama cOAlition S julkistivat 4.9.2018 niin sanotun Plan S -julkilausuman.  Sen tavoitteena on saada kaikki julkisella tutkimusrahoituksella rahoitetut julkaisut pois maksumuurin takaa sekä toteuttaa julkaisujen avoimuus ilman kohtuuttomia kustannuksia. Suomen Akatemian tutkimusasioista vastaavan ylijohtajan Riitta Maijalan blogi aiheesta julkaistiin Akatemian verkkosivuilla 4.9. 

Suomen Akatemia tukee Plan S:n tavoitteita ja on mukana edistämässä niitä. Akatemian mielestä on tärkeää päästä kehittämään toimia avoimen julkaisemisen edistämiseksi yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten tutkimusrahoittajien kanssa. Akatemian hallitus keskusteli Plan S -aloitteesta kokouksessaan 20.9. Hallituksen mukaan toteutuksen yksityiskohtia on syytä vielä tarkentaa ja tavoitteisiin pääsemiseksi on paljon tehtävää. Aiheesta tulee käydä runsaasti kansallista ja kansainvälistä keskustelua varsinkin tiedeyhteisön kanssa. Tieteenalojen erilaiset tilanteet ja käytännöt on otettava huomioon, kun toimintatapoja luodaan.

Plan S on otettu hyvin positiivisesti vastaan ja esimerkiksi European University Association (EUA), League of European Research Universities (LERU) ja Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries (LIBER) ovat ilmoittaneet kannattavansa Plan S:n tavoitteita. 

Suomen Akatemia osallistuu aktiivisesti eurooppalaisten tutkimusrahoittajien muodostaman cOAlition S -ryhmän toimintaan. Ryhmä käsittelee Plan S:ssä asetettuja tavoitteita ja luo yhdessä eri toimijoiden kanssa niiden saavuttamisen mahdollistavia ratkaisuja. 

Lisätietoja:

 

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2018 rahoitamme tutkimusta 444 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2018 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Viimeksi muokattu 31.5.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »