EN

Avoimen tieteen Plan S -suunnitelman toimenpiteet kommentoitavana

27.11.2018

Eurooppalainen tutkimusjulkaisujen avoimuutta edistävä tutkimusrahoittajien cOalition S -ryhmä avaa kaikille avoimen lausuntokierroksen, jolla pyritään kokoamaan tiedeyhteisön instituutioiden ja jäsenten käsityksiä sekä ratkaisuehdotuksia Plan S:n toteuttamiseksi.

Koalition hyväksymä toimeenpanosuunnitelma julkaistiin tiistaina 27. marraskuuta. Lausuntokierros on avoinna ja palautetta kerätään 1. helmikuuta 2019 saakka osoitteessa www.coalition-s.org/feedback.

Toimeenpanosuunnitelma selventää Plan S:n määräyksiä ja kuvaa menetelmiä, joilla julkilausuman periaatteet on tarkoitus toteuttaa. Se tarjoaa myös vastauksia kysymyksiin ja kommentteihin, joita koalitio sai verkkokeskustelujen kautta ja Plan S:ää koskevista keskusteluista.

Suomen Akatemia järjestää keskustelutilaisuuksia

Suomen Akatemiakin pyytää eri sidosryhmiltä aktiivista osallistumista lausunnon antamiseen sekä Akatemian järjestämiin avoimiin keskustelutilaisuuksiin Plan S:n toteutuksesta.  Suomen Akatemian mielestä Plan S:n toteutus vaatii onnistuakseen jatkuvan ja syvällisen vuorovaikutuksen tiedeyhteisön jäsenten kesken.

Ensimmäinen keskustelutilaisuus pidetään Finlandia-talossa maanantaina 10.12.2018 klo 14-16, ja toinen tilaisuus Suomen Akatemiassa perjantaina 11.1.2019 klo 12–14.

Voit ilmoittautua molempiin tilaisuuksiin osoitteessa www.academyevents.fi.  Ensimmäisen tilaisuuden ilmoittautumiskoodi on avointiede2018 ja ilmoittautumisaika päättyy 5.12. Tammikuun tilaisuuden ilmoittautumiskoodi on avointiede2019 ja siihen ilmoittautuminen päättyy 8.1.2018.

Toimenpideohjelman laatimiseen osallistunut useita tahoja

Toimeenpano-ohjeistuksen on laatinut John-Arne Røttingenin (Norjan tutkimusneuvosto RCN) ja David Sweeneyn (Ison-Britannian tutkimus ja innovaatiorahoittaja) johtama erityistyöryhmä yhteistyössä kansallisten rahoittajien johtavien asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa. Ohjeistuksen laadintaan osallistui myös muita asianomaisia tahoja, kuten tutkimuslaitoksia, tutkijoita, yliopistoja, rahoittajia, hyväntekeväisyysjärjestöjä, kustantajia ja kansalaisjärjestöjä.

Tutkimusjulkaisujen avoimuutta edistävä eurooppalainen Plan S -julkislausuma julkistettiin syyskuussa 2018. Sen tarkoituksena on nopeuttaa siirtymistä täysimääräiseen ja välittömään pääsyyn julkisilla varoilla rahoitettujen hankkeiden tuottamiin julkaisuihin. Plan S -hanketta edistävään cOAlition S -ryhmään kuuluu viisitoista tutkimusrahoittajaa, myös Suomen Akatemia.

Plan S -periaatteet liittyvät tavoitteeseen saada julkisella tutkimusrahoituksella tuotetut tieteelliset julkaisut pois maksumuurien takaa kaikkien luettaviksi. Maksumuurit pidättävät huomattavan osan tutkimustuloksista ja -tiedosta suurelta osalta tieteellistä yhteisöä ja koko yhteiskunnalta. Suomen Akatemia on sitoutunut tähän tavoitteeseen. Plan S -suunnitelmalla tavoitellaan laajaa vaikuttavuutta, mutta avoimuuteen tähtäävät toimet toteutetaan kuitenkin yksittäisten tutkimusrahoittajien päätöksestä.

cOAlition S -tiedote verkkosivuilla

Usein kysytyt kysymykset Suomen Akatemian verkkosivuilla

Riitta Maijalan blogi

Lisätietoja:

  • Ylijohtaja, tutkimus Riitta Maijala, p. 029 533 5002, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
  • Johtava tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää, p. 029 533 5020, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
  • Keskustelutilaisuuksista: viestintäjohtaja Riitta Tirronen, p. 029 533 5118, etunimi.sukunimi(at)aka.fi 

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118 etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Keskustelutilaisuudet

Viimeksi muokattu 31.5.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »