SV EN

Suomen Akatemia vahvistaa tutkimuksen edellytyksiä tukemalla yliopistojen profiloitumista

2.6.2017

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen profiloitumisen vahvistamiseksi. Rahoituksella tuetaan yliopistojen strategiansa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.  Rahoituspäätöksiä tehtiin yhteensä 50 miljoonalla eurolla.

Haku järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Tällä hakukierroksella erityisteemana oli yliopistojen välinen työnjako ja yhteistyön vahvistaminen. Neljäs yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen rahoituksen haku avataan tämän vuoden syksyllä.

Rahoitusta hakiessaan yliopistot laativat omien strategioidensa pohjalta konkreettiset suunnitelmat tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden edellytysten kehittämiseksi. Suunnitelmissa yliopistot kuvaavat profiloitumistoimet ja antavat niille selkeän aikataulun.

Yliopistojen hakemukset arvioitiin kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa. Hakuun osallistuneista 14 yliopistosta 12 sai rahoitusta. Nelivuotiset rahoitukset vaihtelevat 600 000 eurosta 15 miljoonaan euroon. Kilpailun perusteella parhaat suunnitelmat saivat suhteessa eniten rahoitusta. Rahoituksen mitoituksen perusteena on ollut erityisesti paneelin lausunto, yliopiston oma sitoutuminen profiloitumisalueiden kehittämiseen sekä yliopiston väliraportointi aiemmin rahoitettujen profiloitumistoimien edistymisestä. Yhteensä yliopistot hakivat tästä hausta rahoitusta 109 miljoonaa euroa.

Yliopistot esittivät hakemuksissaan strategiaansa perustuvia tutkimuksen profiloitumistoimia yhdelle tai useammalle tutkimusalueelle, joista valtaosa on monitieteisiä. Osa yliopistoista haki lisärahoitusta jo aiemmissa hauissa tuettuihin profiloitumisalueisiin, toisaalta hakemuksissa esitettiin paljon myös uusia alueita.

Parhaissa hakemuksissa näkyi yliopistojen kyky hahmottaa oma roolinsa globaalissa tutkimus- ja innovaatiokentässä. Samoin niissä yliopistojen välinen työnjako ja yhteistyö tuki strategisia valintoja. Toisaalta osassa hakemuksista suunnitelmien strategiset ulottuvuudet jäivät paikoin ohuiksi.

Kansainvälisen arviointipaneelin mukaan profiloitumistoimet onnistuvat vain silloin, kun yliopiston johto löytää hyvän tasapainon strategian mukaisen profiloitumisalueen ja tutkimusyhteisöstä nousevien tutkimuksellisten tavoitteiden ja innostuksen välille. Profiloitumisalueiden pitää olla yhteydessä tutkimusryhmien kiinnostusten kohteisiin.

Arviointipaneeli koostui eurooppalaisten yliopistojen rehtori- ja vararehtoritasoisista asiantuntijoista, joilla on monipuolista kokemusta yliopistojen tutkimusta tukevista uudistuksista. Paneelin seitsemästä jäsenestä neljä oli mukana arvioimassa yliopistojen hakemuksia myös aiemmissa profiloitumishauissa.

Taulukko rahoituspäätöksistä yliopistoittain (pdf)

Lisätietoja:

  • Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Heikki Ruskoaho, p. 029 415 9472, etunimi.sukunimi (at) helsinki.fi
  • Ylijohtaja, tutkimus Riitta Maijala, Suomen Akatemia, p. 029 533 5002, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
  • Tiedeasiainneuvos Anne Heinänen, Suomen Akatemia, p. 029 533 5021, etunimi.sukunimi (at) aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118

 

Viimeksi muokattu 2.6.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »