Matkapuhelutiedot paljastavat digitaalisen päivärytmisi

27.4.2017

Ihmisten digitaalisissa päivärytmeissä ja heidän tavoissaan ylläpitää sosiaalisia verkostojaan on havaittu selkeitä yksilökohtaisia eroja. Asia käy ilmi professori Jari Saramäen johtamasta Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta, jossa tutkitaan ihmisten käyttäytymisen matemaattisia lainalaisuuksia datatiedettä hyödyntämällä.

Aalto-yliopistossa työskentelevän Saramäen tutkimuksen digitaaliset aineistot koostuvat muun muassa miljoonien ihmisten anonymisoiduista matkapuhelutiedoista sekä älypuhelinsovelluksilla mitatuista vapaaehtoisten koehenkilöiden käyttäytymistiedoista.

Tutkimuksen mukaan puhelutiedoissa on erotettavissa kolme käyttäjätyyppiä: aamuvirkku, iltavirkku ja päiväaktiivinen. Aamuvirkut soittavat puheluita selkeästi keskiarvoa enemmän aamuaikaan, kun taas iltavirkuilla puhelut painottuvat iltaan. Aineistosta on kuitenkin havaittavissa, että puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit lähipiiriin kuuluville henkilöille painottuvat ilta-aikaan käyttäjätyypistä riippumatta.

Pidemmällä aikavälillä puheluiden jakautuminen eri henkilöille on yksilöllistä mutta syvään juurtunutta, kuten 18 kuukautta kestänyt vapaaehtoisten seuranta osoittaa. Jos joku painottaa puheluissaan paria läheisintä ystävää, hän tekee niin myös ystäväpiirin vaihtuessa. Lisäksi puhelut jakautuvat epätasaisesti – yleensä kolme lähipiiriin kuuluvaa henkilöä saa jopa puolet puheluista.

Saramäen mukaan tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi sosiaalisen verkon pysyvyyden ja käyttäjän vuorokausirytmin analysoimisessa. Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista hahmotella esimerkiksi algoritmeihin pohjautuvia terveyssovelluksia, jotka hälyttävät päivärytmien yllättävistä muutoksista. Sovelluksia voisi hyödyntää esimerkiksi potilaiden seurannassa. Saramäen tutkimusryhmä tekee Helsingin yliopiston psykiatrian osaston kanssa pilottia, jossa etsitään matkapuhelindatasta merkkejä masennusvaiheen alkamiseen.     

Lisätietoa

Suomen Akatemian viestintä
Meiju Granroth
p. 029 533 5113
meiju.granroth@aka.fi

Viimeksi muokattu 27.4.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »