SV

Kieli haltuun pelin avulla

17.5.2017

Lapsille on kehitetty Suomessa ainutlaatuinen digitaalinen kielenoppimispeli, joka toimii puhekäyttöliittymän kautta. Se on uusi lähestymistapa varhaiseen kielenoppimiseen. Suomen Akatemian rahoittama Say it again, kid! -hanke on osa Tulevaisuuden oppiminen -akatemiaohjelmaa.     

Lautapelin tapaan etenevässä pelissä lapsi voi seikkailla läpi tasojen ja tutkia kuvakortteja, joista oppii englannin sanoja puhetta kuuntelemalla ja tuottamalla. Peli antaa siihen yhdistetyn puheentunnistimen kautta lapselle välitöntä palautetta, mikä on tutkimusten mukaan tärkeää oppimiselle. Pelin puhekäyttöliittymä mahdollistaa englannin kielen oppimisen varhaisessa vaiheessa puheen kautta, sillä pelaaminen ei vaadi lukutaitoa.    

Tehoa testataan aivotutkimuksilla    

”Kun tähdätään hyvään suulliseen kielitaitoon, kielenoppimista kannattaisi heti alussa lähestyä puheen kautta. Sanojen ääneen tuottaminen auttaa tutkimuksen mukaan niiden oppimista lapsilla. Aivotutkimus on osoittanut aivojen kuuloalueiden ja motoristen alueiden välisen rajapinnan ja niiden yhteyksien olevan kriittisiä sujuvalle puheen tuottamiselle”, kertoo hankkeen tutkija, dosentti Sari Ylinen.    

Peli on parhaillaan testikäytössä pääkaupunkiseudun kouluissa ja sen oppimisvaikutuksia tutkitaan aivotutkimuksen menetelmillä laboratoriossa. Jatkossa peliä on tarkoitus kokeilla lukihäiriöisillä ja alle kouluikäisillä lapsilla. Myös maahanmuuttajille on tulossa oma versio suomen kielen oppimiseen.   

”Globalisaation myötä hyvät kommunikointitaidot vieraalla kielellä ovat tulleet yhä tärkeämmiksi opiskelussa ja työelämässä. Lisääntyvä monikulttuurisuus lisää kielitaidon tarvetta ja haastaa kielenopetuksen menetelmät. Tutkimuksen mukaan vieraan kielen opiskelu pitäisi aloittaa nykyistä aikaisemmin, nyt kehitetty peli luo siihen mahdollisuuden”, Ylinen jatkaa.    

Lisätietoja antavat:

- Helsingin yliopiston dosentti Sari Ylinen Kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä, sari.ylinen@helsinki.fi, 050 448 4170

- Aalto-yliopiston professori Mikko Kurimo akustiikan ja signaalinkäsittelyn laitokselta, mikko.kurimo@aalto.fi

Kuvateksti: Henrik Smolander pelaa kielenoppimispeliä.
Kuvaaja Anna-Riikka Smolander   

 

Arto Suominen
Suomen Akatemian viestintä
p. 029 533 5087
arto.suominen@aka.fi

 

Viimeksi muokattu 17.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »