Keinoälyä kehitetään aivomallinnuksen avulla

27.4.2017

Aivojen rakenteen ja toiminnan ymmärtämiseksi tarvitaan kokeellista, teoreettista ja laskennallista tutkimusta. Tutkija Marja-Leena Linne johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta, jossa kehitetään aivotoimintojen malleja erityisesti oppimisen ja muistin mekanismien alueilla.

Linnen laskennallisen neurotieteen tutkimusryhmä kehittää Tampereen teknillisessä yliopistossa biologiaan perustuvia hermoverkkomalleja matemaattisen mallinnuksen, systeemiteorian ja tieteellisen laskennan menetelmillä. Aivojen monimutkaisuus tekee malleista hyvin raskaita, mutta matemaattisten menetelmien avulla ne saadaan laskennallisesti kevyemmiksi. Projektissa syntyneitä plastisuus- ja oppimismalleja toteutetaan myös elektronisesti mikropiireinä.

”Mikrosirut suorittavat aivomallinnuksen kustannustehokkaasti. Kehitettävät mikrosirut matkivat aivojen soluverkkojen tapaa toimia, oppia ja korjata toimintaansa. Tulevaisuudessa mikrosirut saattavat olla myös osa uudenlaista tietokonearkkitehtuuria”, Linne sanoo.

”Tulevaisuudessa tarvitsemme kehittynyttä tietoteknistä infrastruktuuria ja teoreettista viitekehystä, jotta voimme yhdistää nisäkkäiden ja ihmisten aivoista kerättyä tietoa ja ymmärtää aivojen toimintaa kokonaisvaltaisemmin.”

Linne tutkimusryhmineen on mukana laajassa eurooppalaisessa Human Brain Project -huippututkimushankkeessa, joka kuuluu EU-komission tulevia ja kehitteillä olevia teknologioita tutkiviin lippulaivahankkeisiin. Hankkeessa kehitetään neurotieteen tutkimusinfrastruktuuria ja selvitetään aivojen rakennetta ja toimintaa sekä aivosairauksiin johtavia mekanismeja. Linnen tutkimusryhmän teoreettisen neurotieteen osaprojektissa kehitetään uutta matemaattista teoriaa aivotoimintojen kuvaamiseksi.

Lisätietoa:

Suomen Akatemian viestintä
Meiju Granroth
p. 029 533 5113
meiju.granroth@aka.fi

Viimeksi muokattu 27.4.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »