SV EN

Akatemia edistää tutkimuksen kansainvälisyyttä rahoituksella ja yhteistyöllä

7.3.2017

Kansainvälisyyden edistäminen on keskeinen keino tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen tukemisessa. Suomen Akatemia edistää tutkimuksen kansainvälisyyttä ennen kaikkea rahoitusmuodoillaan ja monikansallisella yhteistyöllä eurooppalaisissa ja pohjoismaisissa verkostoissa, todetaan Akatemian kansainvälisessä linjauksessa. Akatemian hallitus hyväksyi linjauksen kokouksessaan torstaina 23.2.2017.

Suomen Akatemia on valmistellut linjauksen sidosryhmien kanssa käytyjen keskustelujen, laajan sidosryhmäkyselyn tulosten, nykyistä toimintaa kuvaavan taustamuistion ja hallintoviraston sisäisen työskentelyn pohjalta.

Linjauksessa kuvataan lähtökohdat, joiden pohjalta Akatemia tukee tutkimuksen ja tutkimusympäristöjen kansainvälisyyttä tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi. Tavoitteena on tukea niin Akatemian rahoittaman tutkimuksen ja tutkimusympäristöjen kuin laajemminkin suomalaisen tutkimus- ja innovaatiojärjestelmän kansainvälisyyttä.  

Akatemian keskeiset rahoitusmuodot mahdollistavat laajan kansainvälisen yhteistyön ja liikkuvuuden. On tärkeätä, että tutkijat ja tutkimusorganisaatiot voivat itse valita, mitkä ovat kulloinkin parhaat tavat ja käytännöt kansainvälisyyden edistämiseen eri tilanteissa.

Myös sidosryhmäkyselyn vastausten perusteella rahoittajarooli nähdään kansainvälisyyden edistämisessä Akatemian rooleista tärkeimpänä. Tiedeyhteisö pitää lähes yhtä tärkeinä kansainvälistä rahoittajayhteistyötä ja kansainvälisen rahoituksen hakemisen tukea. Linjauksessa korostetaankin kansallisen rahoittajaroolin lisäksi monikansallista rahoittajayhteistyötä eurooppalaisissa ja pohjoismaisissa verkostoissa kuten NordForskissa, ERA-NET-verkostoissa ja tutkimusinfrastruktuureissa. Monikansallisten verkostojen kautta tehdään myös yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.  Yksittäisiä tutkijoita Akatemia kannustaa kansainväliseen liikkuvuuteen. Erityisesti nuorille tutkijoille liikkuvuus on tärkeää tutkimuksen laadun ja tutkijanuralla menestymisen edistämiseksi. 

Kansainvälisen linjauksen toimenpiteiden toteutumista tukemaan Akatemia laatii erillisen toimenpideohjelman, joka valmistuu syksyllä 2017.

Linjaus ja sen taustamuistio:

Laatua, vaikuttavuutta ja uudistumista kansainvälisessä yhteistyössä: Suomen Akatemian kansainvälinen linjaus 2017–2021 (pdf)

Laatua, vaikuttavuutta ja uudistumista kansainvälisessä yhteistyössä: Suomen Akatemian kansainvälinen linjaus 2017–2021 – Taustamuistio (pdf)

Lisätietoja:

Kansainvälisten asioiden päällikkö Johanna Hakala, p. 029 533 5147, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 7.3.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »