EN

Uusi eurooppalainen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta julkaistu

11.3.2016

Eurooppalainen tutkimusinfrastruktuurien strategiafoorumi (ESFRI) on julkaissut päivitetyn tutkimusinfrastruktuurien tiekartan. Sarjassaan neljännelle tiekartalle valittiin tiukan hakuprosessin jälkeen 21 hanketta, joista kokonaan uusia on kuusi. Yksi uusista tiekartalle valituista hankkeista on Suomen johtama tutkimusinfrastruktuuri ACTRIS (Aerosols, Clouds and Trace gases Research Infrastructure). Tiekartta on eurooppalaisten tutkimusinfrastruktuurien pitkän tähtäimen kehityssuunnitelma.

ACTRIS tarjoaa tutkijoille ainutlaatuisen tutkimusympäristön sekä laadukasta mittausaineistoa ilmakehästä.  Se tuottaa tutkimustietoa pienhiukkasista, pilvistä ja hivenkaasuista erityisesti ilmastonmuutoksen, ilmanlaadun ja terveyden tutkimuksen tarpeisiin. ACTRISin avulla saadaan uutta tietoa myös seuraavaa Kansainvälisen ilmastopaneelin raporttia varten. Mittausaineistoja voivat hyödyntää myös eri alojen yritykset omassa toiminnassaan.

Uudessa tutkimusinfrastruktuurissa ovat Suomesta mukana Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto sekä taustatahoina opetus- ja kulttuuriministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

Suomi ja suomalaiset toimijat ovat mukana lukuisissa ESFRI -tiekartan infrastruktuureissa, jotka tukevat monipuolisesti eri tieteenalojen tutkimusta.

Suomella on myös oma tutkimusinfrastruktuurien tiekartta, joka valmistui vuonna 2014. Suomen infrastruktuurien strategia ja tiekartta 2014-2020 -dokumentissa määritellään Suomen tutkimusinfrastruktuurien kokonaisuuteen kuuluvat merkittävät kansalliset tutkimusinfrastruktuurit. Lisäksi dokumentissa on lueteltu suomalaisten toimijoiden kumppanuudet eurooppalaisissa infrastruktuurihankkeissa (ESFRI), kansainväliset tutkimusinfrastruktuurit, joihin Suomi on liittynyt valtiosopimuksin sekä paikalliset, tutkimusorganisaatioiden merkittäviksi nimeämät infrastruktuurit.

Suomen Akatemia rahoittaa kansallisesti merkittävien ja tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien hankkimista, perustamista tai olemassa olevien palvelujen vahvistamista ja laajentamista. 

Viimeksi muokattu 11.3.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »