SV

Tulevaisuuden taidot vaikuttavat nuorten yrittäjyysintoon

31.8.2016

Tulevaisuuden taitojen omaksuminen ja persoonallisuus ennustavat nuoren tulevaa uraa yrittäjänä. Helsingin yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja saksalaisen Saarlandin yliopiston tutkijat selvittivät, miten suuntautuminen kohti yrittäjyyttä kehittyy nuoruudessa ja siirtymässä aikuisuuteen. Tutkimuksen rahoitti Suomen Akatemia.

Tulevaisuuden taidot toimivat tärkeänä linkkinä persoonallisuuden ja yrittäjyyden välillä. Tulevaisuuden taitoihin kuuluvat yrittäjyystaidot ovat ominaisuuksia, joita nuori pystyy omaksumaan esimerkiksi koulutuksensa ja harrastustensa kautta. Nuorilla ikään liittyviä yrittäjyystaitoja ovat johtajuus, itsearvostus, luovuus ja proaktiivinen motivaatio.

Yrittäjyyspersoonallisuuteen kuuluvat ulospäin suuntautuneisuus, avoimuus ja tunnollisuus sekä alhainen neuroottisuus ja sovinnollisuus. Yrittäjyystaitojen omaksuminen yhdistettynä yrittäjyyspersoonallisuuteen ennustaa nuoren halua ja valmiuksia ryhtyä yrittäjäksi.

Suomen koulujen uudessa opetussuunnitelmassa yrittäjyystaidot määritellään yhdeksi tulevaisuuden taidoista. Tutkijoiden mukaan suurin osa tulevaisuuden uusista työpaikoista syntyy pienten startup-yritysten kautta. Nuorten työllisyys onkin yhä enemmän kiinni heistä itsestään. Tutkijat näkevät nuorten yrittäjyystaitojen lisäämisen avainkysymyksenä Suomen tulevaisuuden kannalta.

Suomessa ei ole aikaisemmin tutkittu nuorten yrittäjyyttä ennustavia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin Suomen Akatemian rahoittaman Tulevaisuuden oppiminen ja osaaminen -akatemiaohjelman LEAD-hankkeen ja Ihmisen mieli -akatemiaohjelman Mind the Gap -pitkittäistutkimuksen avulla. Tutkimukseen osallistui 523 helsinkiläistä lukiolaista, joita tutkittiin kahdesti lukion ensimmäisellä ja toisella luokalla.

Obschonka, M., Hakkarainen, K., Lonka, K. & Salmela-Aro, K. Entrepreneurship as a 21st century skill: Entrepreneurial alertness and intention in the transition to adulthood. Small Business Economics.    

Lisätietoja   

  • Katariina Salmela-Aro, Jyväskylän yliopisto, katariina.salmela-aro(at)helsinki.fi
  • Martin Obschonka, Saarland University, martin.obschonka(at)uni-saarland.de     

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 31.8.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »