SV EN

Taloustaitojen opettaminen tärkeää jo alakoulussa – pelillisestä oppimisesta hyviä tuloksia

10.5.2016

Suomalainen koulutusinnovaatio, pelilliseen oppimiseen perustuva Yrityskylä parantaa merkittävästi koululaisten talousosaamista. Näin kertoo tuore Vaasan yliopiston tutkimus, jota Suomen Akatemia on rahoittanut. Tutkimustulokset julkistettiin tänään Suomen Akatemian tiedeaamiaisella.  

”Tulokset osoittavat, että talousasioita voi opettaa menestyksellisesti jo alakoululaisille”, sanoo tutkimuksen tehnyt Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi. Ensi syksynä voimaan tulevan peruskoulun opetussuunnitelman myötä talousasiat tulevatkin tutuiksi jo alakoulun neljäsluokkalaisille. Aiemmin ne ovat tulleet esiin pääsääntöisesti vasta yhdeksännellä luokalla.    

”Talousasiat pitää pystyä esittämään käytännönläheisellä ja elämänmakuisella tavalla, jotta niiden hallinnasta tulee myöhemmin luonteva osa arkista elämää”, Kalmi toteaa. 

Yrityskylä perustuu siihen, että oppilaat viettävät päivän talouden toimintaa simuloivassa oppimisympäristössä ja hankkivat sieltä työelämään, talouteen ja yrittäjyyteen liittyviä tietoja ja taitoja. Konseptiin kuuluu myös normaalissa luokkaympäristössä pidettäviä tunteja.     

”Alakoululaisten motivoiminen talousoppimiseen on tärkeää, sillä tuossa iässä ei ole ehditty myöskään omaksua huonoja taloudenhallinnan käytäntöjä. Peruskoulussa kyetään tavoittamaan vielä koko ikäluokka”, Kalmi huomauttaa.

Tytöt ja pojat yhtä taitavia talousasioissa     

Vaasan yliopisto keräsi tutkimusaineiston 46 koulusta Helsingissä, Joensuussa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Seinäjoella lukuvuoden 2014­2015 aikana. Sekä alku- että loppukyselyyn vastasi noin 900 oppilasta.

Keskimäärin kuudesluokkalaisten tietämys talousasioista parani ohjelmaan osallistumisen aikana noin 17 prosenttia. Tulos saatiin vertailemalla koululaisten tietotasoa ennen ohjelmaan osallistumista ja sen jälkeen. Ymmärrys korosta, yrityksen voitosta ja kilpailun vaikutuksesta hinnoitteluun ovat esimerkkejä aiheista, joista tietämys lisääntyi eniten. Sukupuolieroja ei tutkimuksessa havaittu.   

Oppimisympäristö lisäsi tutkimuksen mukaan myös kiinnostusta säästämiseen ja sitä kautta säästämisaktiivisuutta. Lapset kokivat oppivansa oman talouden hoitamisen ja työelämän kannalta hyödyllisiä taitoja. ”Tärkeää säästämisaktiivisuuden kannalta on myös se, että lapsella on oma pankkitili ja se, miten raha-asioista keskustellaan perheessä”, Kalmi toteaa.

Yrityskylän on suunnitellut ja siitä vastaa Taloudellinen tiedotustoimisto. Vuodesta 2010 käytössä ollutta oppimisympäristöä on hyödyntänyt jo yli 160 000 kuudesluokkalaista.     

Asuntolainaa ottaneet nuoret hallitsevat taloutensa    

Aikuistuville nuorille kulutusmenojen ja pienten palkkatulojen yhteensovittaminen on haastavaa. ”Kulutus on nuorille myös tärkeää, koska kiinnittyminen yhteiskuntaan ja omaan lähipiiriin tapahtuu sen avulla”, kertoo Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen projektisuunnittelija Anna-Riitta Lehtinen.    

Nuorilla kuluu eniten rahaa asumiseen, liikenteeseen ja ruokaan. Asuntovelkaa on jo alle 24-vuotiailla. Asuntolainaa ja kulutusluottoja ottaneilla nuorilla on merkittäviä eroja talousosaamisessa. Suomen Akatemian Nuoret ja velka -hankkeessa haastatellut asuntovelalliset hallitsevat taloutensa hyvin suurista lainoista huolimatta eivätkä ole velkaantuneet lisää toisin kuin kulutusluottovelalliset.    

”Asuntovelallisten taloudenpitoa ja kulutusta kuvaavat arkisäästäväisyys, pihistely, itsekontrolli ja suunnitelmallisuus”, Anna-Riitta Lehtinen kertoo.   

”Asuntovelallisilla on enemmän tavoitteita ja tunnistettuja riskejä taloudessaan ja elämässään verrattuna kulutusluottovelallisiin. Riskeihin on varauduttu puskurirahastoilla, nopeutetulla takaisinmaksulla ja vakuutuksilla.”    

Lisätietoja antavat:

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Tuula Toivio
puhelin 0295 33 5156
tuula.toivio@aka.fi

 

Viimeksi muokattu 10.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »