SV EN

Suomen Akatemia uudistaa tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan rahoitusmuotoja

22.4.2016

Laadukkaan tutkimuksen, tieteen uudistumisen ja tutkijanuran näkökulmasta kokemus useista tutkimusympäristöistä on tärkeää. Tämän takia tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan tehtävien hakijoilta edellytetään jatkossa joko tehtävän alkamisen yhteydessä käynnistyvää tai aiempaa työskentelyä jossakin muussa paikassa kuin missä väitöskirjatyö on tehty. Akatemian hallitus päätti muutoksesta kokouksessaan 21.4. Samalla päätettiin lisätä akatemiatutkijan palkkauksen joustavuutta. Muutokset tulevat voimaan syksyn 2016 haussa.

Tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan tehtävien hakijoilta edellytetään syksyn 2016 hausta alkaen, että he     

  •  joko hakevat rahoitusta työskennelläkseen eri paikassa kuin missä ovat väitöskirjatyönsä tehneet
  • tai he ovat välillä työskennelleet vähintään puoli vuotta jossakin muussa organisaatiossa tutkimus- tai vastaavissa tehtävissä.    

Muu organisaatio voi olla kotimaassa tai ulkomailla, ja myös työskentely esimerkiksi yrityksissä tai hallinnossa tutkimusta tukevissa tehtävissä täyttää edellytykset.  

Akatemiatutkijan palkkauksen joustavuutta lisätään. Tämä tukee akatemiatutkijoiden pätevöitymistä yliopistojen urajärjestelmissä. Akatemiatutkijan palkasta voi jatkossa tulla enintään 30 prosenttia muusta lähteestä, edellyttäen että palkanosa on osoitettu tutkimustehtäviin tai että akatemiatutkija on yliopiston urajärjestelmässä. Akatemian varoista akatemiatutkijan palkkaan osoitetusta rahasta tällöin vapautuva palkanosa jää käytettäväksi tutkijan muihin tutkimuskuluihin.    

Muutokset ovat osa Suomen Akatemian strategian toimeenpanoa. Akatemia on hakukelpoisuuden muutoksia ja palkkauksen joustavuuden lisäämistä valmistellessaan keskustellut sidosryhmien kanssa.    

Toimikunnille lisärahoitusta tutkijan tehtäviin ja akatemiahankkeisiin   

Valtion talousarviossa korvamerkitsemätön Suomen Akatemialle osoitettu rahoitus on vuodesta 2012 vuoteen 2016 pienentynyt 282 miljoonasta eurosta 238 miljoonaan euroon.  Samaan aikaan tähän rahoitukseen kohdistuvien akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja tutkijatohtorihakemusten määrä on kasvanut 43 prosenttia. Siksi hakemusten hyväksymisprosentit ovat pienentyneet. Kehitys ei ole tieteen eikä tutkijoiden näkökulmasta hyvä.   

Akatemian hallitus päätti 21.4. osoittaa tieteellisille toimikunnille lisärahoitusta akatemiatutkijoiden ja tutkijatohtoreiden sekä akatemiahankkeiden rahoitukseen. Samalla edellytetään, että akatemiahankkeiden kokoja pienennetään. Varoja siirrettiin muun muassa muuttamalla huippuyksikköohjelman valtuuden teknisiä vuosieriä. Meneillään olevan huippuyksikköohjelman rahoitus säilyy kuitenkin ennallaan.     

Avoimen tieteen vaatimusta vahvistetaan    

Avoimuus on tieteen ja tutkimuksen keskeinen periaate, joka parantaa tutkimustulosten toistettavuutta ja kohottaa laatua ja vaikuttavuutta. Suomen Akatemian hallitus hyväksyi avoimen tieteen edistämiseen liittyvät tarkennukset Akatemian tutkimusrahoituksessa.     

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen (at) aka.fi

Viimeksi muokattu 27.4.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »