SV EN

Suomen Akatemia rahoittaa kliinisiä tutkijoita

25.5.2016

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta on valinnut kahdeksan kliinistä tutkijaa, joille myönnettiin yhtensä hieman yli kaksi miljoonaa euroa neljän vuoden osa-aikaista tutkimusjaksoa varten.  Rahoituksen sai 18 prosenttia hakijoista. 

Kliinisen tutkijan rahoitus on terveyden tutkimuksen toimikunnan suunnattu rahoitusmuoto, jonka haku järjestettiin nyt 11. kerran. Kliiniset tutkijat ovat keskeisessä roolissa kliinisen potilastyön ja perustutkimuksen yhteensovittamisessa. Korkeatasoisella kliinisellä tutkimuksella pystytään tunnistamaan keskeiset kysymykset potilastyössä ja tuomaan näihin ratkaisuja perustutkimuksesta.

Esimerkkejä rahoituksen saaneista tutkijoista:

Perinnöllisiä verisairauksia sairastavia lapsia syntyy suomessa vuosittain noin 200. Tautien hoito on hyvin kallista, ja ne aiheuttavat huomattavaa inhimillistä kärsimystä kantajilleen. Emma Haapaniemen (Helsingin yliopisto) tutkimuksessa pyritään luomaan CRISPR-Cas -tekniikkaan perustuva ja parantava geenihoito perinnöllisiä verisairauksia sairastaville potilaille. Menetelmä mahdollistaa yksittäisten geenimutaatioiden korjaamisen. Onnistuessaan sitä voidaan soveltaa monentyyppisiin verisairauksiin.

David Gyllenberg (Turun yliopisto) tutkii skitsofrenian riskitekijäyhdistelmiä ja niiden yhteyttä sairauden ennusteeseen. Skitsofrenia on tyypillisesti krooninen sairaus, ja varhainen puuttuminen on siksi tärkeää. Kliininen skitsofrenia psykoosioireineen puhkeaa yleensä myöhäisnuoruudessa tai varhaisessa aikuisuudessa, mutta aivokehitys on muuttunut jo vuosia ennen. Varhaista puuttumista varten tarvitaan tietoa siitä, ketkä ovat riskiryhmässä. Tutkimuksessa hyödynnetään kansallisia rekistereitä sekä tutkitaan riskitekijäyhdistelmien yhteyttä pitkäaikaisennusteeseen.

Suun bakteerit ja hampaiden tulehdukset voivat vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien syntyyn aiheuttamalla koko elimistössä vallitsevan tulehduksen, joka taas altistaa valtimokovettumataudille. Susanna Pajun (Helsingin yliopisto) tutkimuksessa pyritään löytämään todisteita parodontiitin ja suubakteereiden osuudesta sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Suun kliininen, mikrobiologinen ja radiologinen tutkimus tehdään kahdessa eri potilasaineistossa. Projektissa saadaan tietoa kliinisistä suun riskitekijöistä sydän- ja verisuonitaudeissa. Suun terveys ja sen hyvä ylläpito on erityisen tärkeää sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään kuuluvilla henkilöillä.

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
Vesa Varpula
verkkotiedottaja
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 25.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »