Suomalaisille tutkijoille rahoitusta hermoston rappeutumissairauksien tutkimukseen

11.1.2016

Suomalaiset neurotieteen tutkijat menestyivät hyvin eurooppalaisessa tutkimusrahoitushaussa, jossa tavoitellaan läpimurtoja hermosolujen rappeumasairauksien, kuten Alzheimerin tai Parkinsonin taudin, diagnosoinnin ja uusien hoitomuotojen kehittämisessä. Suomessa neurotiede on vahvuusala, jossa tutkimuksen laatu ja taso on kehittynyt kansainväliselle huipputasolle.

Usein ikääntymiseen liittyvät hermoston rappeutumissairaudet muodostavat merkittävän lääketieteellisen ja yhteiskunnallisen haasteen Euroopassa ja globaalissakin mittakaavassa. Esimerkiksi Alzheimerin tautia sairastavia on Euroopassa noin seitsemän miljoonaa, ja määrän odotetaan väestön ikääntyessä kaksinkertaistuvan joka 20. vuosi. Alzheimerin taudin ja siihen liittyvien sairauksien hoitokustannukset ovat vuosittain noin 105─160 miljardia euroa Euroopan Unionin alueella.

Rahoitetut suomalaishankkeet saivat yhteensä 1,3 miljoonaa euroa ja keskittyvät erityisesti Alzheimerin taudin tutkimukseen. Professori Jari Koistinaho Itä-Suomen yliopistosta johtaa hanketta, jossa luodaan uusia, ihmisperäisiä solu-, kudos- ja eläinmalleja Alzheimerin taudin tutkimukseen. Myös haussa rahoitettu Tarja Malm Itä-Suomen yliopistosta on mukana Koistinahon johtamassa hankkeessa.

Professori Mikko Hiltusen (Itä-Suomen yliopisto) hanke puolestaan keskittyy Alzheimerin taudin riskitekijöiden tunnistamiseen eurooppalaista geenipankkia hyödyntäen. Dosentti Maciej Lalowskin (Helsingin yliopisto) tavoitteena on kehittää uusia hiirimalleja taudinsynnyn tutkimisen avuksi ja professori Eero Castrénin (Helsingin yliopisto) hanke liittyy lupaavan uuden lääkehoidon kehittämiseen Alzheimerin tautiin.

Haku liittyi Euroopan unionin jäsenmaiden yhteiseen JPND-ohjelmaan, jonka tavoitteena on vahvistaa hermoston rappeutumissairauksien tutkimuksen vaikuttavuutta lisäämällä yhteistyötä käynnissä olevien kansallisten tutkimushankkeiden välillä. Ohjelman avulla eurooppalaista tutkimusta voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti sairauksien ehkäisemisessä, diagnosoinnissa ja paremman hoidon ja potilashuollon turvaamisessa. Haussa jaettiin yhteensä 35,6 miljoonaa euroa, josta Suomen Akatemia rahoitti miljoona euroa.

Lisätietoja:

 

Suomen Akatemian viestintä
Tiedottaja Anna-Riikka Oravakangas
p. 029 533 5056
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 11.1.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »