EN

Matemaattisesti todistettu, miksi naarat huolehtivat poikasista uroksia enemmän

18.8.2016

Mihin perustuu kautta eläinmaailman esiintyvä naaraiden taipumus huolehtia jälkeläisistä uroksia enemmän? Jyväskylän yliopiston ja Australian kansallisen yliopiston tutkijat ovat laajentaneet aiempia teorioita ja pyrkineet selittämään entistä paremmin äitien ja isien poikkeavaa panosta jälkeläisten hoidossa. Suomen osuus on Suomen Akatemian rahoittama.

Tutkijat selvittivät matemaattisten mallien avulla, että jos sukusolujen koko on ainoa ero sukupuolien välillä (urosten pienet siittiöt ja naaraitten suuret munasolut), evoluutio ei suosi naaraiden kehittymistä uroksia huolehtivammiksi vanhemmiksi.

”Vaikka munasolu on paljon suurempi panostus kuin pieni siittiö, se ei selitä naaraiden taipumusta olla huolehtivampia”, selittää akatemiatutkija Lutz Fromhage Jyväskylän yliopistosta. ”Mutta ei myöskään ole evolutiivista tekijää, joka aiheuttaisi sen, että molemmat sukupuolet huolehtivat yhtä paljon”, hän täydentää. Tämä uusi löydös kumoaa aiemmat teoriat, joiden mukaan molemmat vanhemmat kehittyvät huolehtimaan jälkeläisistä yhtä paljon.

Vaikka naaraat näyttävätkin yleisesti ottaen olevan huolehtivampia kuin urokset, lajien välillä on suuria eroja. Esimerkiksi monien kalalajien urokset vartioivat munia ja suojelevat poikasia yksin, kun taas nisäkkäiden poikasista huolehtivat tavallisesti naaraat. Fromhagen mukaan Nature Communications -lehdessä julkaistu tutkimus voi luoda yhtenäisempää pohjaa ymmärrykselle siitä, kuinka uros- ja naarasvanhempien huolenpito kehittyy.

Miksi naaraat sitten huolehtivat jälkikasvusta enemmän kuin urokset? Tutkijat viittaavat toiseen merkitykselliseen prosessiin: panostus sukupuoliseen houkuttelevuuteen ja aikaiseen paritteluun saattaa vähentää kykyä huolehtia jälkeläisistä. Tällöin evoluutio suosii enemmän huolta pitävän sukupuolen huolenpidon kasvua entisestään, joten lopulta toinen sukupuoli saattaa päätyä hoitamaan jälkeläisiä yksin. ”Yksi prosessin mahdollisesti laukaiseva tekijä on naaraiden ja urosten välinen ero vanhemmuuden varmuudesta. Koska siittiöitä on paljon enemmän kuin munasoluja, uroksen on usein vaikea olla varma isyydestään. Niinpä urokset saattavat lähtökohtaisesti välittää jälkeläisistä vähemmän kuin naaraat”, kuvailee professori Michael Jennions Australian kansallisesta yliopistosta.

Useat tutkijat ovat pyrkineet selittämään naaraiden taipumusta huolehtia jälkeläisistä uroksia enemmän, mutta tämä tutkimus vahvistaa väitteen matemaattisesti.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Communications -tiedejulkaisussa. Suomen Akatemia on rahoittanut tutkimusta.

Viimeksi muokattu 18.8.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »