Ihminen ja Kosmos – Keskusteleva tiede- ja kulttuuritapahtuma Kuhmossa 18.–20.3.2016

4.3.2016

Suomen Akatemian ja Pro Kuhmon yhdessä järjestämässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa keskustellaan tänä vuonna teemalla Tulos. Tapahtuma järjestetään Kuhmo-talossa viikonloppuna 18.–20.3.2016. Tapahtuman juontaa toimittaja Jari Mäkinen.   

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien ohjelmaa. Tapahtumaa voi seurata myös verkkolähetyksenä. Lisätietoja osoitteessa http://www.ihminenjakosmos.fi/.   

Kuhmoon saapuu keskustelemaan kahdeksan tieteen ja taiteen huippua, joten odotettavissa on luovaa poikkitieteellistä ja -taiteellista pohdintaa.  

Eeva Anttila työskentelee tanssipedagogiikan professorina Teatterikorkeakoulussa. Anttilaa kiinnostavat dialoginen ja kriittinen tanssipedagogiikka, kehollinen oppiminen ja tieto sekä käytännölliset ja taiteelliset tutkimusmenetelmät. Professoriliitto valitsi Anttilan tammikuussa 2016 Vuoden Professoriksi. Nyt Anttilan tutkimustyö jatkuu Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää yhteisöllisiä ja toiminnallisia pedagogisia menetelmiä ja selvittää, miten taide voi tukea tasa-arvoisia mahdollisuuksia oppimiseen ja osallistumiseen kouluissa.   

Akatemiatutkija Kaisa Hartikaisen johtama Käyttäytymisneurologian tutkimusryhmä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tutkii ajattelun, tunteiden ja käyttäytymisen taustalla olevia aivorakenteita ja mekanismeja sekä sitä miten ne ovat muuttuneet aivosairauksissa ja aivovaurioissa. Hänen tutkimuksensa luo pohjaa neurologisten potilaiden informaation käsittelyn, tunne-elämän ja käyttäytymisen vaikeuksien havaitsemiseen, ymmärtämiseen, kuntouttamiseen ja hoitoon.

Minna Huotilainen on kognitiotieteen dosentti Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Työterveyslaitoksen Aivot ja työ -tutkimuskeskuksessa. Hän on innostunut aivotutkimuksen uusista menetelmistä, jotka soveltuvat ihmisen jokapäiväisessä ympäristössä käytettäväksi. Huotilaisen tutkimukset kohdistuvat ihmisen kognitiivisiin prosesseihin, erityisesti havaitsemisen, muistin ja tarkkaavaisuuden neuraalisiin mekanismeihin. Hän selvittää tutkimushankkeissaan sikiö- ja vauva-aikaista muistia ja oppimista, musiikkiharrastuksen vaikutuksia aivotoimintaan sekä kognition ongelmia esimerkiksi työuupumuksessa tai erityisen vaativassa tietotyössä.   

Professori Markku Jokisipilä on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja. Hänen erikoisalaansa on poliittinen historia. Vuonna 2016 Jokisipilä kirjoittaa Suomen itsenäistymisen 100-vuotisjuhlaan liittyvää eduskunnan historiaa käsittelevää teosta yhdessä erikoistutkija VTT Erkka Railon kanssa. Jokisipilä seuraa laaja-alaisesti suomalaista politiikkaa ja sijoittaa päivänpolitiikan ilmiöitä osaksi Suomen poliittisen historian pidempää jatkumoa. Jokisipilä on myös freelance-kirjoittaja, hän on toiminut kolumnistina Aamuset-kaupunkilehdessä, Turun Sanomissa ja Seura-lehdessä.   

Talousvaikuttaja Sixten Korkman julkaisi syksyllä 2015 tuoreimman teoksensa, ”Väärää talouspolitiikkaa”. Korkman on toiminut aiemmin Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toimitusjohtajana(2005–2012). Vuosina 2012–2015 hän toimi Professor of Practice -tehtävässä Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella. Vuosina 1995–2005 Korkman oli Euroopan unionin neuvoston talouspoliittisen osaston (Ecofin) pääjohtaja, jonka vastuualueina olivat talous- ja finanssikysymykset sekä Euroopan unionin budjetti, työllisyys- ja sosiaalikysymykset. Koulutukseltaan Korkman on valtiotieteen tohtori kansantaloustieteestä Helsingin yliopistosta.    

Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki on palkittu saksofonisti, joka on toiminut jazzmusiikin lehtorina vuodesta 1997 sekä muun muassa Sibelius-Akatemian vararehtorina ja jazz-osaston johtajana. Perkiömäki on luennoinut yrityksissä ja muissa organisaatioissa jazz-improvisoinnin hyödyntämisestä johtamisen ja organisaation kehittämisessä. Perkiömäellä on useita kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä, muun muassa jazzkoulutusjärjestö IASJ:n puheenjohtajuus.   

Tietokirjailija Markku Valkonen on toiminut Espoon modernin taiteen museon, EMMAn perustavana johtajana 2002–2012. Sitä ennen hän työskenteli taidekeskus Retretin toimitusjohtajana sekä näyttelyvaihtokeskus FRAMEn ensimmäisenä johtajana. Valkonen on kirjoittanut ja toimittanut kuvataidetta käsittelevää kirjallisuutta ja  työskennellyt Helsingin Sanomien kuvataidekriitikkona. Hän on myös opettanut taiteesta kirjoittamista Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Turun ja Jyväskylän yliopistoissa. Tällä hetkellä Valkonen toimii asiantuntijatehtävissä muun muassa Suomen Pankissa ja HUS:n taidetoimikunnassa. Lisäksi hän valmistelee maisemataidetta käsittelevää teosta metsäekologian professori emeritus Pekka Niemelän kanssa.     

Ilpo Vattulainen toimii biofysiikan professorina Helsingin yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Vattulaisen johtama ryhmä on osa Suomen Akatemian Kalvotutkimuksen huippuyksikköä ja yksi harvoista ryhmistä, joille on myönnetty Euroopan Tutkimusneuvoston tutkimusrahoitus (ERC Advanced Grant). Vattulaisen ryhmän toteuttamien simulaatiomallien ansiosta esimerkiksi syöpä- ja verisuonisairauksien lääkkeiden kehittäjät saavat tärkeää tietoa soluja suojaavan solukalvon tapahtumista. Malleja tarvitaan selvitettäessä tehokkaimpia tapoja ohjata lääkemolekyyleillä solukalvojen ja niissä olevien proteiinien toimintaa.    

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina 18.3. klo 19 avajaiskonsertilla 

Viikonlopun keskusteluihin on vapaa pääsy. Konsertit ovat maksuttomia, lukuunottamatta avajaiskonserttia 18.3.   

Musiikkiohjelman on suunnitellut Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn ja konserteissa esiintyy Kuhmon Kamarimusiikin nuorista taiteilijoista koostuva Borea-kvartetti: Riina Piirilä, alttoviulu, Tami Pohjola, viulu, Senja Rummukainen, sello ja Kasmir Uusitupa, viulu. 

Lisätietoja tapahtumasta

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Terhi Loukiainen
p. 029 533 5068
etunimi.sukunimi@aka.fi


toimitusjohtaja Matti-Jussi Pollari
Kuhmo-talo
p. 08 615 55 450, 0400 890 304
etunimi.sukunimi @ kuhmo.fi

 

 

 
 

 

Viimeksi muokattu 4.3.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »