Akateemikko Ilkka Hanski oli maailman johtavia tutkijoita ekologian ja evoluutiobiologian alalla

10.5.2016

Akatemiaprofessori, akateemikko Ilkka Hanski (s. 1953) menehtyi tiistaiaamuna 10. toukokuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Metapopulaatioteorian kehittäjänä tunnettu Ilkka Hanski oli maailman johtavia ekologeja ja evoluutiobiologeja, jota arvostettiin laajasti asiantuntijana sekä tiedeyhteisössä että sen ulkopuolella. Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2015.

Ilkka Hanski johti Viikin kampuksella sijaitsevaa Metapopulaatiobiologian tutkimuskeskusta, joka on ollut Suomen Akatemian huippuyksikkö yhtäjaksoisesti vuodesta 2000. Hanskin tutkimus kohdistui hyvin laajasti luonnon monimuotoisuuteen. Uusimmissa tutkimuksissaan hän selvitti ihmisten asuinympäristön biologisen monimuotoisuuden vaikutusta allergioihin ja muihin tulehdusperäisiin sairauksiin.

Hanski kirjoitti lukuisia suurelle yleisölle suunnattuja kirjoja luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, ja osallistui aktiivisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hanskin johtamassa huippuyksikössä on kehitetty metapopulaatiobiologiaan perustuvia ympäristöhallinnon työkaluja, joita on hyödynnetty metsien- ja soidensuojelun sekä elinympäristön ennallistamisen kohdentamisessa. Hänen tutkimustyöllään, kirjoituksillaan ja julkisilla esiintymisillään on ollut suurta yhteiskunnallista vaikutusta.

Ilkka Hanskille myönnettiin lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä huomionosoituksia ja palkintoja. Näistä merkittävin on Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian (KVA) vuonna 2011 hänelle myöntämä Crafoord-palkinto. Sillä palkitaan Nobel-palkinnon ulkopuolelle jäävien tieteenalojen tutkijoita. Muita merkittäviä palkintoja ovat vuonna 2000 myönnetty Balzanin kansainvälinen palkinto ja vuonna 2010 Euroopan tiedesäätiön myöntämä Latsis-palkinto biodiversiteettitutkimukselle.  Tämän vuoden helmikuussa hän sai ensimmäisenä eurooppalaisena espanjalaisen BBVA-säätiön Frontiers of Knowledge -palkinnon ekologian ja suojelubiologian alalta.

Ilkka Hanski kutsuttiin maailman merkittävimpien tiedeseurojen jäseneksi: hän oli Royal Societyn (UK) ja National Academy of Sciences (US) jäsen. Hänelle myönnettiin myös lukuisia kansallisia palkintoja tiedekasvatuksesta ja tieteenalan popularisoinnista, mm. Valtion tiedonjulkistamisen palkinto vuonna 2007.

Suomen Akatemia
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118

riitta.tirronen (at) aka.fi

Viimeksi muokattu 10.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »