SV EN

10,6 miljoonaa euroa tutkijatohtorin tehtäviin luonnontieteiden ja tekniikan aloilla

9.5.2016

Suomen Akatemia on myöntänyt 10,6 miljoonaa euroa tutkijatohtorin tehtäviin luonnontieteiden ja tekniikan aloilla. Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan päätöksellä rahoitetaan 42 kolmevuotista tutkijatohtorin tehtävää. Toimikunnalle osoitettiin 397 tutkijatohtorihakemusta. Hakijoista noin 11 prosenttia sai rahoituksen. Kolmannes rahoitetuista on ulkomaalaisia ja 14 prosenttia naisia.

Tutkijatohtorit tavoittelevat läpimurtoja

Syyskuun 2015 haussa toimikunta toivoi hakemuksia erityisesti energiatekniikan, kone- ja valmistustekniikan, lääketieteellisen tekniikan, prosessitekniikan, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan sekä ympäristötekniikan aloilta. Näiden alojen tutkimuksella on huomattava merkitys Suomen taloudelle, mutta aiemmin Suomen Akatemia on saanut näiden alojen tutkijoilta vain vähän hakemuksia. Toimenpiteellätavoitellaan tutkijakunnan aktivoimista ja osaamispohjan vahvistamista. Toimikunta rahoitti näiltä aloilta yhteensä 11 erinomaiseksi arvioitua tutkijatohtoria. Uusilta tutkijatohtoreilta odotetaan myös tieteellisiä läpimurtoja.

Rahoitetut tutkijatohtorit tutkivat muun muassa seuraavia aiheita:

Tohtori Maren Preis Åbo Akademista tutkii nanoselluloosaa ja sen ominaisuuksia osana 3D-tulostustekniikkaan pohjautuvaa lääkeainekuljetusta ihmiskehossa. 3D-tulostustekniikoilla voi olla mullistava vaikutus lääkeainekuljettajamateriaalien valmistukseen, minkä vuoksi tekniikkojen vaikutukset lääkeaineisiin tulee tuntea tarkasti. Tutkimuksessa selvitetään miten 3D-tulostustekniikat vaikuttavat lääkeainekomponenttien fysikaalisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin.

TkT Haichao Wang Aalto-yliopistosta tutkii älykästä ja uusiutuvaan energiaan perustuvaa energiantuotannon ja -käytön hybridijärjestelmää yhdyskunnille. Järjestelmään kuuluvat lämmitys-, jäähdytys- ja sähkömarkkinat. Tavoitteena on löytää yhdyskunnille kestävämpiä energiaratkaisuja uusiutuvan energiantuotannon ja jakeluverkostojen älykkyyden lisäämisen avulla. Tutkimus tuottaa työkaluja hybridijärjestelmien suunnitteluun ja käyttöön.

TkT Jari Heinonen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kehittää erotusmenetelmiä puhtaiden hydroksihappojen teolliseen tuotantoon. Sellun tuotannossa syntyvä mustalipeä sisältää hydroksihappoja, jotka ovat arvokkaita peruskemikaaleja. Tällä hetkellä happoja ei kuitenkaan hyödynnetä niiden hankalan talteenoton vuoksi. Tutkimuksessa selvitetään happojen erotuksen taustalla vaikuttavat ilmiöt ja johdetaan ilmiöille tarkkoja malleja. Luotujen mallien ja prosessisuunnittelutyökalujen avulla kehitetään resurssitehokkaita erotusprosesseja.

FT Eemil Lagerspetz Helsingin yliopistosta kehittää pilvilaskenta-alustaa, joka hyödyntää älypuhelimia, verkkolaitteita ja muita esineiden internet -laitteita. Nämä laitteet ovat energiatehokkaampia kuin laskennassa normaalisti käytettävät palvelinkoneet. Alustavien tulosten perusteella kymmenen Samsung Galaxy S4 -älypuhelinta pystyy selvästi pienemmällä energiankulutuksella samaan laskentatehoon kuin tehokas palvelinkone.

Viimeksi muokattu 9.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »