SV EN

Uusia tutkijatohtoreita terveyden tutkimuksen alalle

10.6.2015

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta rahoittaa syyskuun 2014 haun perusteella 17 uutta tutkijatohtoria. Toimikunta sai 152 tutkijatohtorihakemusta eli vain joka kymmenes hakemus voitiin rahoittaa. 

Kilpailu rahoituksesta kiristyy vuosi vuodelta lisääntyneen hakemusmäärän ja vähentyneen tutkimusrahoituksen vuoksi. Rahoitusta saaneista noin 70 prosenttia oli naisia.

Tutkijatohtorin tehtävän tavoitteena on mahdollistaa lupaavimpien, äskettäin tohtorintutkinnon suorittaneiden tutkijoiden pätevöityminen ammattitutkijoiksi.

Uudet tutkijatohtorit tutkivat muun muassa seuraavia aiheita: 

Astrid Subrizi Itä-Suomen yliopistosta kehittää silmänpohjan ikärappeuman hoitoa kohdentamalla uudenlaista mikro-RNA-lääkeaineita silmän takaosaan. Tutkimuksissa on hiljattain havaittu, että silmänpohjan ikärappeuman syy saattaa olla hallitsematon ja jatkuva silmätulehdus. Ikärappeuma on yleinen silmäsairaus ja johtava syy näön menetykseen yli 50-vuotiailla. Mikro-RNA:t ovat äskettäin kehitettyjä lyhyitä RNA-pätkiä, jotka ohjaavat geenien säätelyä. Kroonisen ja patologisen tulehduksen hillitseminen voi olla hyödyllistä paitsi silmänpohjan ikärappeuman hoidossa, myös muiden silmän tulehdussairauksien hoidossa.

Simon Walker Jyväskylän yliopistosta tutkii lihasten voimantuoton heikkenemistä ja tasapainon menetyksen syitä ikääntymisen myötä. Voimantuoton heikkeneminen vaikuttaa monin tavoin päivittäiseen elämänlaatuun. Walker hyödyntää tutkimuksessaan uutta hermoston kuvantamismenetelmää yhdistettynä jo aiemmin käytössä oleviin tekniikoihin. Tarkoitus on saada tietoa voimantuoton ja tasapainon hermosto-ohjauksesta ja ikääntymisen vaikutusta siihen. Tutkimus tuo tietoa myös vastusharjoittelun vaikutuksista hermosto-ohjaukseen iäkkäillä koehenkilöillä.

Anna Kreutzman Helsingin yliopistosta kehittää syöpäpotilaille tehokkaampia hoitokeinoja luonnollisten tappajasolujen (NK-solujen) toimintaa parantamalla. Luonnolliset tappajasolut ovat tärkeä osa immuunijärjestelmää ja suojelevat meitä syöpää vastaan. Usein luonnolliset tappajasolut toimivat syöpäpotilailla huonosti, eikä solujen normaalitoimintaa ole toistaiseksi kyetty palauttamaan. Kreuzman pyrkii selvittämään NK-solujen luonnetta ja toimintaa syöpäpotilaissa, sekä verenkierrossa että itse syöpäkasvaimessa. Tutkimus tuo tietoa myös siitä, miten NK-solujen toimintaa voidaan muokata eri lääkkeillä.

Lisätietoja:

 

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 15.6.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »