Uusi energia -akatemiaohjelma keskittyy innovatiivisiin energiaratkaisuihin

30.3.2015

Tänä vuonna käynnistyneellä Uusi energia -akatemiaohjelmalla haetaan ratkaisuja energia-alan tulevan muutoksen hallintaan. Suomen Akatemian uudessa ohjelmassa luodaan tulevaisuuden malleja energian tuotantoon ja kulutukseen, haetaan ratkaisuja parempiin energiapalveluihin kuluttajille ja tutkitaan mahdollisuuksia hallittuun ja kestävään energiajärjestelmän joustoon ja hajauttamiseen. Ohjelman avajaisseminaari pidetään tänään Helsingissä.

Energiatutkimus on muuttunut nopeasti ja ohjelma tuo uutta monitieteistä tutkimusta aiheesta. ”Energia-alan murroksen edetessä on tärkeää tuntea tutkimuksen kansainvälinen kärki ja kuulua siihen. Yksi ohjelman päämäärä onkin tutkimuksen ja teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn parantaminen. Tärkeä tavoite on myös ennakointi”, ohjelmapäällikkö Saila Seppo Suomen Akatemiasta sanoo. 

Uusi energia -akatemiaohjelman teemat heijastavat muuttuvaa toimintaympäristöä, jossa keskeisiä kysymyksiä ovat energiatuotannon ja -kulutuksen kokonaisuuden hallinta, uudet energiamarkkinat sekä teolliseen tuotantoon, asumiseen ja jätehuoltoon integroidut uudet energiaratkaisut. Ohjelmapäällikkö Saila Seppo mainitsee energiatutkimukselle keskeisiksi asioiksi muun muassa hajautetut järjestelmät sekä kuluttajan roolin energia-asioissa.

”Ihmiset ovat alkaneet tuottaa itse energiaa kodeissaan, ja tieto erilaisista energiaratkaisuista leviää nopeasti esimerkiksi internetissä. Energiayhtiöidenkin on muutettava toimintaansa ja mietittävä esimerkiksi sitä, miten yksittäisten henkilöiden tuottamaa energiaa voitaisiin saada yleiseen järjestelmään,” Seppo kuvaa.

Kohti resurssi- ja järjestelmätehokasta taloutta

Ohjelman nimi ”Uusi energia” kuvaa siirtymistä kohti resurssi- ja järjestelmätehokasta taloutta, jossa tuotetaan ehtymättömiin energialähteisiin perustuvaa energiaa päästöttömästi. Ratkaisua tarvitaan muun muassa eri tuotantomuotojen optimaaliseksi yhdistämiseksi siten, että tuotannon ja kulutuksen vaihtelut saadaan hallittua. Käytännössä ratkaisujen avulla pyritään luomaan uusia energiatuotteita, liiketoimintamalleja, prosessiperiaatteita, energianmuunnoksia, varastointi-, siirto- ja jakelumekanismeja, kompleksisen verkon säätöratkaisuja, sekä energian integroimista uudella tavalla asumiseen, liikenteeseen, kauppaan, kierrätykseen ja biomassan hyödyntämiseen.

Ohjelmassa on yhteensä 20 hanketta, joista 13 on joko yhden tai useamman kotimaisen tutkimusyksikön muodostama. Esimerkkejä hankkeista ovat Miimu Airaksisen (VTT) jaPaula Kivimaan (Suomen ympäristökeskus) Paikallisen uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden liiketoimintaekosysteemin muutos – Parempia energiapalveluita kuluttajille sekä Ilkka Tiittosen (Aalto-yliopisto) ja Merja Penttilän (VTT) hanke Valon konversio polttoaineiden tuotantoon optoelektronisten solutehtaiden avulla. Myös kansainvälinen yhteistyö on ohjelmassa näkyvässä asemassa.

Uusi energia -akatemiaohjelmaan liittyy myös ohjelmalle olennainen verkkosivu www.energyresearchers.fi. Verkkosivu on tutkijoiden, sidosryhmien ja muiden energia-asioista ja -tutkimuksesta kiinnostuneiden yhteinen keskustelufoorumi. Sivustolta löytyy tietoa muun muassa Suomen energiahistoriasta, ja se toimii ikkunana suomalaisesta energiatutkimuksesta maailmalle.

Akatemiaohjelman verkkosivut www.aka.fi/energia

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö
Saila Seppo
Suomen Akatemia
p. 029 533 5109
saila.seppo (at) aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Anna-Riikka Oravakangas
anna-riikka.oravakangas (at) aka.fi

Viimeksi muokattu 30.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »