SV EN

Suomen Akatemia edistää tutkimuksellista riskinottoa erillisellä rahoituksella

2.9.2015

Suomen Akatemia on käynnistänyt kokeilun, jolla pyritään tukemaan lupaavia, tutkimuksellista riskinottoa sisältäviä erityisen innovatiivisia ja korkeatasoisia hankkeita. Terveyden tutkimuksen alan 10 hankkeeseen on myönnetty yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa 16 kuukaudeksi, jonka jälkeen terveyden tutkimuksen toimikunta päättää hankkeiden jatkorahoituksesta.

Rahoitettavien hankkeiden riskit voivat liittyä esimerkiksi uuteen lähestymistapaan, metodologiaan, lupaavaan poikkitieteellisyyteen tai alustavien tulosten kehittelyyn. Kyseessä on erillinen rahoitus, joka osoitetaan terveyden tutkimuksen toimikunnan valitsemille hakemuksille syyskuun 2014 haun akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja tutkijatohtorirahoitusmuodoista.

Hankkeet arvioitiin kansainvälisissä paneeleissa muiden terveyden tutkimuksen toimikunnan arviointien yhteydessä. Kansainväliset arvioitsijat antoivat lausunnoissaan hakijoille palautetta sekä ideoita hankkeiden riskielementtien jatkokehittelyyn. Rahoituksen saaneet projektit arvioidaan uudelleen vuoden kuluttua ja arvioinnin pohjalta lupaavimmille hankkeille on tarkoitus myöntää jatkorahoitus.

Tieteen uusiutuminen tärkeää

Suomen Akatemian rahoitus perustuu kilpailuun ja sen tavoitteena on tieteellisesti kunnianhimoisten hankkeiden toteuttaminen. Terveyden tutkimuksen toimikunnan riskirahoituksella pyritään  tukemaan tieteen uusiutumista: riskirahoituksen avulla kannustetaan  tieteelliseen rohkeuteen kaikessa tutkimuksessa, mikä on uusien tieteellisten läpimurtojen ja tieteen uusiutumisen kannalta välttämätöntä.  Terveyden tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja professori Tuula Tamminen toteaa, että kilpailun kiristyessä rahoitus keskittyy helposti vakiintuneeseen tutkimukseen. ”Riskirahoitusta pyritään nyt kehittämään korkeatasoisen tieteen uudistajana kymmenen haasteellisen kärkihankkeen avulla, joihin liittyy hallittua riskinottoa. Hankkeiden kirjo kuvastaa myös tieteellisen riskin monimuotoisuutta”, Tamminen sanoo.

Rahoitettavat hankkeet ovat kansainvälisesti erinomaisiksi arvioituja ja ne tulevat eri puolilta Suomea. Hankkeet edustavat eri tieteenaloja, kuten solu- ja molekyylibiologiaa, farmasiaa, neurotiedettä sekä hoito- ja hammaslääketiedettä.

Lisätietoja

  • Riskirahoituspäätökset
  • Tiedeasiantuntija Antti Hautaniemi, p. 029 533 5006, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
  • Professori Tuula Tamminen, p. 03 3551 6673, etunimi.sukunimi(at)uta.fi 

Suomen Akatemian viestintä Tiedottaja Anna-Riikka Oravakangas p. 029 533 5056 etunimi.sukunimi@aka.fi

Viimeksi muokattu 2.10.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »