SV EN

Strategisen tutkimuksen teemat vuodelle 2016 päätetty

15.10.2015

Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan 15.10.2015 strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) tekemän aloitteen pohjalta vuoden 2016 strategisen tutkimuksen teemat.

Teemoja vuodelle 2016 on neljä: osaaminen ja muuttuva työelämä, terveys ja elämäntapojen muuttaminen, kokonaisturvallisuus globaalissa ympäristössä ja kaupungistumisen dynamiikka. Lisäksi valtioneuvosto linjasi, että 2016 tulee yhteisenä painopisteenä ottaa huomioon maahanmuuton vaikutukset suomalaisessa yhteiskunnassa.

Valtioneuvoston päätös aiheesta

”Maailman nopea muuttuminen tulee hyvin ilmi siinä, miten maahanmuutto ja sen vaikutukset yhteiskunnassa eivät nousseet kovin vahvasti esille STN:n vuoden 2016 teema-aloitetta valmisteltaessa viime keväänä. Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin tilanne on aivan toinen”, sanoo strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja Per Mickwitz.

”Valtioneuvosto on linjauksellaan nostanut esille akuuteiksi muodostuneet kysymykset, jotka eivät tule ratkeamaan hetkessä, vaan pitkäjänteistä monitieteistä tutkimustietoa tullaan tarvitsemaan päätöksenteon tueksi tulevinakin vuosina. STN kokee valtioneuvoston linjauksen erittäin tärkeäksi ja tulee huomioimaan sen huolellisesti ohjelmien valmistelutyössä”, Mickwitz kertoo.

Vuoden 2015 teemojen alle muodostetuissa tutkimusohjelmissa on jo aloitettu tutkimustyö. Nämä ohjelmat ovat teknologiamurrosten hyödyntäminen ja muuttuvat instituutiot, ilmastoneutraali ja resurssiniukka yhteiskunta sekä tasa-arvo ja sen edistäminen. Vuoden 2015 ja 2016 ohjelmat yhdistävät uudella tavalla tutkijoita eri aloilta toimimaan yhdessä monitieteisissä, laajoissa tutkimuskokonaisuuksissa.

STN-ohjelmien tavoitteena on tuottaa ratkaisuja pitkäjänteisellä tutkimuksella yhteiskunnan kiperiin kysymyksiin sekä tukea tiedolla johtamista ja päätöksentekoa. Tavoitteiden toteuttamiseksi strategisen tutkimuksen neuvosto odottaa rahoitettavilta hankkeilta aktiivista ja koko tutkimuksen elinkaaren kattavaa vuorovaikutusta tiedon tuottajien ja hyödyntäjien kesken.

Neuvosto on valmistautunut perustamaan ripeällä aikataululla yhden ohjelman kunkin teeman alueelle, ja se harkitsee myös mahdollisuutta avata täydentävä haku yhteen vuoden 2015 ohjelmista.

Pian avautuvalla hakukierroksella huomioidaan tutkijoilta tullut ensimmäistä hakukierrosta koskeva palaute ja avataan haut kaksivaiheisina. Tavoitteena on avata aiehaut jo marraskuun alussa. Hakuilmoitus ja -ohjeet julkaistaan haun auetessa Suomen Akatemian sivuilla.

Hakuinfotilaisuus marraskuussa

Kalentereihin on hyvä merkitä jo nyt hakuinfotilaisuus, joka järjestetään Helsingissä 10.11. 2015 Kansallismuseon auditoriossa klo 12–15. Tilaisuus videoidaan ja sitä on mahdollista seurata suorana Suomen Akatemian verkkosivujen kautta. Tilaisuudessa on myös viestiseinä, joten kysymyksiä voi esittää vaikka ei pääsisikään paikanpäälle. Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumislinkki tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Per Mickwitz, Strategisen tutkimuksen neuvosto, per.mickwitz(at)ymparisto.fi, p. 0400 148 847

Johtaja Riitta Maijala, Suomen Akatemia, riitta.maijala(at)aka.fi, p. 0295 33 5114


Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen (at) aka.fi

Viimeksi muokattu 3.11.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »