”Sitä löytää, mitä etsii” Miksi historia muuttuu, vaikka menneisyys ei muutu?

7.1.2015

Historiantutkimusta ei sinänsä tarvita ja ilman sitäkin voi elää. Valtaosalla maailman ihmisistä ei ole ainakaan tutkimukseen perustuvaa historiakäsitystä. Meilläkin käsitys oman historian ainutkertaisuudesta on enemmänkin rasite kuin välttämättömyys, toteaa professori Pertti Haapala

Historia ei ole jono muuttumattomia tosiasioita, vaan niistä rakennettuja kuvauksia. Historiaa tulkitaan nykyhetkestä käsin ja tarkoitushakuisesti. Tulkinnat puolestaan heijastuvat arkipuheissa, opetuksessa ja politiikassa. Mielenkiintoista on, että tämän kaikki oikeastaan tietävät ja myöntävät, mutta samalla usko oikeaan historiaan on luja ja historiaan vedotaan jatkuvasti. Historiantutkijoiden tehtävä on muistuttaa tästä eikä heittää bensaa liekkeihin.

Professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta johtaa Suomen Akatemian Yhteiskunnan historian  huippuyksikköä. Tampereen yliopiston, Jyväskylän ja Åbo Akademin tutkijoiden yhteistyönä tutkitaan Suomen historiaa vuodesta 1400 nykypäivään: miten yhteiskunta on muodostunut toiminnoista, rakenteista ja identiteeteistä. Tutkimuksen kohteena on myös se, miten Suomen historia keksittiin ja opittiin. 

Suomi julistettiin itsenäiseksi valtioksi keskellä maailmansotaa ja Venäjän kriisiä. Oliko kaikki onnekasta sattumaa, katastrofin sivujuonne vai ennalta määrättyä? Ensimmäinen maailmansota ja Suomen osuus siinä ovat hyvä esimerkki miettiä, millaisia ovat historian vaihtoehdot ja miten ne ymmärretään aikanaan ja tapahtuneen jälkeen. Vuosina 1914–1919 suomalaisten tulevaisuuden ratkaisivat tekijät, joita kukaan ei osannut ennakoida – suomalaiset itse ehkä vähiten. Sisällissotaa on vaikea ymmärtää ja selittää. Asiaa voi avata miettimällä sitä täysin vastakkaisista näkökulmista: toisaalta kaikki vain vyöryi päälle, toisaalta kaikki oli omissa käsissä. 

Professori Haapala toimii puheenjohtaja Tieteen päivien sessiossa ”Voiko maailmansota olla sattuma – entä Suomen sisällissota? Hän puhuu aiheesta ”Yhteiskunnan pakottavat rakenteet?”. Sessio on 7.1.2015 alkaen kello 12.15 Helsingin yliopiston Päärakennuksen (Fabianinkatu 33, Helsinki) salissa 1.

Professori Haapala kertoo, millainen suomalainen yhteiskunta oli ensimmäisen maailmansodan syttyessä ja miten se muuttui sodan aikana. Miten ulkoiset tekijät (sotasuhdanteet, Venäjä, Saksa) ja sisäiset tekijät (sotatalous, inflaatio, työttömyys, politiikan kriisi) vaikuttivat ja oliko yhteiskunta sellaisessa kriisissä, että sisällissota oli ikään kuin välttämätön, vai oliko se pelkkä sattuma? Mitä vaihtoehtoja ihmisillä oli vuosina 1914 ja 1917 ja miksi he valitsivat sodan – vai eikö sille voitu mitään?

Lisätietoja

Lisätietoja antaa Pertti Haapala, p. 050 524 2284, pertti.haapala(at)uta.fi.
Huippuyksikön kotisivut: http://www.uta.fi/yky/coehistory/fi/index.html


Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
pääsihteeri Reetta Kettunen
p. (09) 228 69 236 tai 040 733 5935
reetta.kettunen(at)tjnk.fi

Viimeksi muokattu 30.1.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »