Ihminen ja Kosmos – Keskusteleva tiede- ja kulttuuritapahtuma Kuhmossa 20.–22.3.2015

16.3.2015

Suomen Akatemian ja Pro Kuhmon yhdessä järjestämässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa keskustellaan tänä vuonna teemalla Raja. Tapahtuma järjestetään Kuhmo-talossa viikonloppuna 20.–22.3.2015. Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien ohjelmaa.

Kuhmoon saapuu keskustelemaan seitsemän tieteen ja taiteen huippua, joten odotettavissa on luovaa poikkitieteellistä ja -taiteellista pohdintaa.

Tuulikki Kurki työskentelee Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksessa yliopistotutkijana. Hänen tutkimusaiheitaan ovat muun muassa suomenkielinen kirjallisuustoiminta rajaseuduilla sekä kansankirjailijat Suomessa. Kurki on johtanut Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta Rajaseudun kirjoituskulttuurit ja traditiot.

Vesa-Pekka Herva on Oulun yliopiston arkeologian professori. Hervan tutkimusaiheiden kirjo ulottuu neoliittisen kivikauden symbolisesta kulttuurista kulttuuriperinnön merkityksiin nyky-yhteiskunnassa. Hän tutkii parhaillaan Suomen Akatemian rahoituksella muun muassa toisen maailmansodan saksalaissotilaiden aineellisen kulttuuriperinnön merkityksiä Pohjois-Suomessa.   Hanna Smith työskentelee tutkijatohtorina Suomen Akatemian Venäjän tutkimuksen huippuyksikössä. Helsingin yliopistossa sijaitseva tutkimusyksikkö tarkastelee Venäjän modernisaatiota eri tasoilla sekä historiallisesta perspektiivistä. Smithin tutkimuksen erityisaloja ovat Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tšetšenia, sekä IVY-alueen kehitys.

Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasi on toiminut vuosina 2008–2012 akatemiaprofessorina ja johtaa nyt Suomen Akatemian Rajojen, identiteettien ja transnationalisaation tutkimuksen huippuyksikköä. Paasia kiinnostavat etenkin teoreettiset ja metodologiset ongelmat maantieteessä, rajatutkimus, geopolitiikka ja poliittinen maantiede. Professori Paasi sai Pohjois-Pohjanmaa -palkinnon tammikuussa 2015.

Mikko-Pekka Heikkinen on toimittaja ja kirjailija. Heikkinen työskentelee kirjoittavana toimittajana Helsingin Sanomissa, jossa hän on toiminut 1990-luvun lopulta lähtien eri tehtävissä, viimeksi sunnuntaitoimituksessa ja Kuukausiliitteessä. Vuonna 2010 julkaistiin Heikkisen kaunokirjallinen esikoisteos, novellikokoelma Nuorgamin Alkon tuho - ja muutama erätarina. Hänen romaaneistaan Terveiset Kutturasta julkaistiin 2012 ja Jääräpää vuonna 2014.

Dokumenttiohjaaja ja radiotoimittaja Markku Heikkinen on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta. Hän ohjannut ja kuvannut lukuisia dokumenttielokuvia, joita on esitetty YLE:n kanavilla ja kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Heikkinen on toimittanut myös freelancerina puhe- ja musiikkiohjelmia YLE:n eri kanaville kohta kolmekymmentä vuotta. Viimeisin dokumenttielokuva Talvivaaran miehet tuli elokuvateattereihin helmikuussa 2015. Työn alla on Kainuun kongolaiset, joka kertoo pakolaisten ristikkäisistä identiteeteistä.

Dalia Stasevska toimii Suomen Kansallisoopperassa vierailevana kapellimestarina. Hän on johtanut Suomen Kansallisoopperan lisäksi muun muassa Radion sinfoniaorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Sinfonia Lahtea ja Orchestre de Parisia. Savonlinnan Oopperajuhlilla hän on johtanut Mozartin Requiemin ja Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla lukuisia oopperaproduktioita. Lisäksi Dalia Stasevska soittaa alttoviulua ja esiintyy kamarimuusikkona. Stasevska on toiminut Esa-Pekka Salosen, LA Philharmonicsin ja Philharmonian assistenttina. Syksystä 2014 Dalia Stasevska on kiinnitetty Orchestre de Parisin ja Paavo Järven assistentiksi. Dalia Stasevska toimii Kamarikesä -festivaalin taiteellisena johtajana.

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina 20.3. klo 17 tiedekahvilalla, jossa yliopistotutkija Tuulikki Kurki kertoo aiheesta ”Rajat ja kulttuurin näkökulma”.

Tapahtumaa voi seurata myös verkkolähetyksenä. Lisätietoja osoitteessa http://www.ihminenjakosmos.fi/.

Viikonlopun keskusteluihin on vapaa pääsy. Konsertit ovat maksullisia. Musiikkiohjelman on suunnitellut Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn ja konserteissa esiintyvät Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijakuntaan kuuluvat muusikot Helmi Horttana, viulu, Dalia Stasevska, alttoviulu, Joona Pulkkinen, sello, ja Marko Hilpo, piano.

Viimeksi muokattu 16.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »