EN

Huippuyksikkökausi pitenee kahdeksaan vuoteen, tulossa uusia akatemiaohjelmia ja rahoitusta hallitusohjelman kärkihankkeelle

15.12.2015

Suomen Akatemian hallitus on päättänyt huippuyksikköohjelman linjauksista. Tulevissa huippuyksikköohjelmissa tavoitteena on nykyistä vahvemmin tieteen uudistuminen. Huippuyksikön rahoituskausi pitenee kuudesta vuodesta kahdeksaan. Akatemian hallitus päätti kokouksessaan 14.12.2015 myös hallitusohjelman kärkihankkeen rahoituksesta.

Huippuyksikkö on yhden tai useamman tutkimusryhmän muodostama tutkimusyhteisö, joka on saavuttamassa oman alansa kansainvälisen parhaimmiston tai on sen jo saavuttanut. Suomen Akatemia valitsee huippuyksiköiksi uudistumiskykyisiä, tieteellisesti erittäin korkeatasoisia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia tutkimusyhteisöjä.

Tieteen uudistuminen toteutuu huippuyksikköohjelmassa uusien tutkimusaiheiden, menetelmien, lähestymistapojen ja tutkimusryhmien muodossa. Huippuyksiköiden isäntäorganisaatioiden kanssa toteutettava pitkäjänteinen yhteisrahoitus mahdollistaa tutkimuksellisen riskin ottamisen ja uudet avaukset.

Huippuyksikön rahoituskausi pitenee kuudesta vuodesta kahdeksaan, ja neljän vuoden jälkeen yksikölle tehdään tieteellinen arviointi. Arvioinnin tulokset ratkaisevat yksikön jatkorahoituksen tason, joka voi arvioinnin perusteella joko nousta, laskea tai päättyä kokonaan. Arviointi mahdollistaa huippuyksiköiden edistymisen tiiviimmän seurannan ja isäntäorganisaatiolle mahdollisuuden varautua ja reagoida muuttuvaan rahoitustilanteeseen. Hallitus myös päätti, että huippuyksikkökausien määrää ei rajata.

Seuraava huippuyksikköohjelman aiehaku käynnistyy huhtikuun 2016 haussa. Kaikille huippuyksikköohjelmista ja tulevasta hausta kiinnostuneille järjestetään avoin tilaisuus 16.2.2016 Helsingissä.

Uusia akatemiaohjelmia ja rahoitusta kärkihankkeelle

Suomen Akatemian hallitus on myös päättänyt varata rahoitusta kahdelle uudelle akatemiaohjelmalle. Toinen uusista akatemiaohjelmista keskittyy biotaloutta uudistavaan tutkimukseen, toinen terveyden edistämiseen terveysalan tutkimuksen yhteistyötä vahvistavalla ohjelmalla. Uudet akatemiaohjelmat tulevat haettaviksi huhtikuun haussa.

Suomen Akatemia avaa lisäksi suunnatun haun, jonka taustana on hallitusohjelman Suomen Akatemialle kohdistama kärkihanke. Rahoituksella tuetaan tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden vahvistamista, osaamispohjaista kasvua sekä aktiivista yhteistyötä tutkimuksen hyödyntäjien kanssa. Suunnatulla haulla vahvistetaan erityisesti nuorten, tutkijanuran alkuvaiheessa olevien tutkijoiden mahdollisuutta korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen ja tutkimustulosten hyödyntämiseen. Suomen Akatemia ja Tekes järjestävät yhteisen hakuinfotilaisuuden kärkihankerahoituksista 3.2.2016.

Lisätietoja:

Ylijohtaja, tutkimus Marja Makarow, Suomen Akatemia, p. 029 533 5118, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Johtaja Riitta Maijala, Suomen Akatemia, p. 029 533 5114, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Hallituksen puheenjohtaja, professori Heikki Ruskoaho, Suomen Akatemia, p. 050 448 0772, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 15.12.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »