Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistyöprojektissa parannetaan mobiililaitteiden yksityisyyden suojaa

9.9.2015

Kehitteillä oleva uusi teknologia-alusta mahdollistaa entistä kehittyneemmän yksityisyyden suojan mobiililaitteisiin. Samalla mekanismilla voidaan jakaa laitteissa olevaa dataa nopeasti ja helposti. Uutta teknologiaa kehitetään Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistyöprojektissa tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää mobiililaitteissa olevaa dataa ilman tukiasemia ja palvelimia. Professori Jussi Kangasharju Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta kertoo ihmisten kantavan taskuissaan suuria määriä hyödynnettävissä olevaa dataa, mutta perusteknologia tiedon hyödyntämiseen puuttuu.

”Kävelemme kirjaimellisesti taskut täynnä teratavuja dataa. Pohdimme Aalto-yliopiston professorin Jörg Ottin kanssa, voiko tätä dataa hyödyntää paikallisesti ja millaisella tehokkuudella”, kertoo Kangasharju. Tutkimusprojektista käytettävä nimi TaskuDataVarkaat viittaa englanninkieliseen termiin digitaalisesta tiedonkaappauksesta Picking Digital Pockets.

Kevyempi verkko ja vahvempi suoja

Tutkimushankkeessa kehitettävä teknologiahyödyntää laitteissa olevaa dataa paikallisesti. Kangasharjun mukaan jaettu tieto voi olla esimerkiksi musiikkia, videoita, valokuvia, sensorien tuottamaa dataa tai paikkatietoja. Hän sanoo teknologian keventävän paitsi matkapuhelinverkkojen liikennettä ja helpottavan tiedon jakamista, myös kehittävän yksityisyyden suojaa.

”Verkkoa, jossa mobiililaitteet keskustelevat keskenään, ei operaattori pysty seuraamaan. Tällainen niin sanottu opportunistinen verkko laajenee sen mukaan, miten paljon siellä on ihmisiä.”

Yksi tutkimuksen kiinnostavimmista tuloksista Kangasharjun mukaan liittyy tiedonhakuun. ”Olemme osoittaneet, että tietoa etsiessä mobiililaitteiden ei kannata jatkaa hakua yli kahden laitteen päähän. Tulos on kiinnostava muun muassa siksi, että se tekee tällaisista järjestelmistä helpommin toteutettavia ja hallittavia”, kertoo Kangasharju.

Hän ennustaa, että saamme nauttia uuden teknologian tuloksista jo lähivuosina. ”Uusi teknologia tulee luultavasti käyttöön muutaman vuoden kuluttua. Tämän takia on hyvin oleellista ymmärtää, miten siihen perustuvat sovellukset voisivat toimia. Yksityisyyden suoja on keskeinen asia. Käyttäjän on kyettävä kontrolloimaan, mitä tietoa hän on valmis jakamaan ja kenelle sitä jaetaan.”

Jussi Kangasharju kertoo lisää aiheesta Tietysti.fi-videoblogissa: https://www.youtube.com/watch?v=FgJppapoQOU&feature=youtu.be

Lisätietoja:

professori Jussi Kangasharju
Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos
p. 050 415 1708
jussi.kangasharju(at)helsinki.fi

Suomen Akatemian viestintä                            
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

 

Viimeksi muokattu 9.9.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »