SV EN

Haku strategisen tutkimuksen ohjelmiin nyt avattu

5.11.2015

Strategisen tutkimuksen neuvosto on päättänyt kokouksessaan 2.11.2015 avata neljän uuden ja yhden täydentävän tutkimusohjelman rahoitushaun vuodelle 2016. Uudet ohjelmat perustuvat valtioneuvoston päätökseen tutkimusteemoista 15.10.2015. Samalla valtioneuvosto linjasi, että kaikissa ohjelmissa on otettava yhdeksi painopisteeksi maahanmuutto.

Haku on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe eli aiehaku on avoinna Suomen Akatemian sähköisessä haussa 5.11.–9.12.2015. Hakuilmoituksen käännökset ruotsiksi ja englanniksi julkaistaan mahdollisimman pian. Neuvosto valitsee aiehaun pohjalta hanke-ehdotukset, jotka kutsutaan toiseen hakuvaiheeseen helmikuussa 2016.

Rahoitusta voi hakea seuraavista uusista tutkimusohjelmista:

  • Osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat  
  • Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat
  • Turvallisuus verkottuneessa maailmassa
  • Kaupungistuva yhteiskunta

Lisäksi strategisen tutkimuksen neuvosto on päättänyt avata täydentävän ohjelmahaun:

  • Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi

Ohjelmien esittelyt, niihin liittyvät neuvoston määrittämät tutkimussuunnitelman tekoa ohjaavat kysymykset sekä muut hakuohjeet ja -ehdot esitellään hakuilmoituksessa. Aiehaku on auki Akatemian sähköisessä asioinnissa 5.11–9.12.2015.

Hakijoiden työmäärää halutaan vähentää

Ensimmäisessä vaiheessa tutkimuskonsortioita pyydetään jättämään neuvostolle kuusisivuiset aiehakemukset liitteineen. Kansainvälisen arviointipaneelin tekemän arvioinnin jälkeen strategisen tutkimuksen neuvosto kutsuu kunkin ohjelman parhaiksi arvioidut hakemukset jättämään varsinaiset hakemukset helmikuussa. Ne arvioidaan sekä tieteellisessä että yhteiskunnallista vaikuttavuutta tarkastelevissa paneeleissa.

”Tutkijayhteisöltä on tullut monia kaksivaiheista hakua puoltavia viestejä neuvostolle. Kaksivaiheinen arviointi merkinnee sitä, että tutkimusryhmien hakemuksen tekemiseen käyttämä aika ja vaiva pysyvät maltillisina. Jo nyt kaksivaiheisen haun toteuttaminen on mahdollistanut valtioneuvoston päätöksen määrittämisen ohjelmahauksi nopeassa aikataulussa”, sanoo strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja Per Mickwitz.

Rahoitusta kolmivuotisille hankkeille

Ensi vuoden ohjelmissa rahoitetaan kolmivuotisia tutkimushankkeita. Kullekin konsortiolle myönnettävän rahoituksen arvioidaan olevan 2–4 miljoonaa euroa.  Neuvostolla on vuonna 2016 käytettävissään noin 52 miljoonaa euroa myöntövaltuutta näiden ohjelmien rahoittamiseen.

Aiempaa lyhyemmän rahoituskauden avulla neuvosto hakee kokemuksia fokusoiduista ohjelmista, joiden työ ja tulokset saataisiin tukemaan päätöksentekijöiden nopeatahtista tiedontarvetta. Käynnistämällä tällä hakukierroksella yhteensä viisi ohjelmaa neuvosto pyrkii tukemaan yhteiskunnallisesti ajankohtaista ja tulevaisuuden kannalta tärkeää tutkimusta. Yhden tutkimuskonsortion käytössä olevan rahoituksen koko on säilytetty lähes ennallaan, koska neuvoston mielestä se synnyttää rahoitusmuodon tavoitteiden mukaisesti uudenlaista moni- ja poikkitieteellisiä yhteistoimintaa sekä merkittävää yhteistoimintaa ja vuorovaikutusta tiedonkäyttäjien ja hyödyntäjien kanssa.

Strategisen tutkimuksen neuvosto seuraa ohjelmien ja siinä rahoitettavien tutkimushankkeiden toimintaa. Neuvosto voi vuonna 2018 avata täydentävän haun jollekin erityisen menestyksekkääksi osoittautuneelle vuonna 2016 avatulle teemalle.

Hakuinfotilaisuus Helsingissä 10.11.2015

Strategisen tutkimuksen neuvoston avaamat tutkimusohjelmat sekä niiden hakuehdot esitellään infotilaisuudessa 10.11.2015 Helsingissä Kansallismuseon auditoriossa klo 12–15.30. Tilaisuus videoidaan ja sitä on mahdollista seurata suorana Suomen Akatemian verkkosivujen www.aka.fi/stn-info. Tilaisuudessa on myös viestiseinä, joten kysymyksiä voi esittää, vaikka ei pääsisikään paikalle.

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä Riitta Tirronen viestintäjohtaja p. 029 533 5118 riitta.tirronen (at) aka.fi

Viimeksi muokattu 5.11.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »