Akatemiaprofessorin vinkki allergioiden ehkäisemiseksi: ”Lasten pitäisi liikkua enemmän ulkona”

9.1.2015

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja luontokontaktien väheneminen osana muita elintapojen muutoksia lisäävät lasten allergioita, astmaa ja muita tulehdusperäisiä sairauksia etenkin rakennetuissa kaupunkiympäristöissä. ”Ajaudumme kansanterveydelliseen ja -taloudelliseen umpikujaan, jos tätä tikittävää aikapommia ei saada purettua”, painottaa akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta.

Luonnon monimuotoisuuden ja tulehdusperäisten sairauksien välinen yhteys syntyy ihmiskehossa elävien tuhansien hyödyllisten mikrobien ja immuunijärjestelmän vuorovaikutuksessa. Mikrobit vaikuttavat lasten vastustuskyvyn kehittymiseen.

”Osan mikrobeista saamme äidiltä ja muilta ihmisiltä, osan taas ympäristöstämme. Lasten ja nuorten kasvuympäristöllä voi olla suuri merkitys kehon mikrobiyhteisön koostumukselle. Tutkimuksemme mukaan erityisesti proteobakteerien monimuotoisuus iholla on yhteydessä lasten vastustuskykyyn.”

Hanskin mukaan kodin ympäristön maankäyttö vaikuttaa lapsen ihon mikrobikoostumukseen ja allergiseen herkistymiseen.

”Terveiden lasten kodin ympäristössä on enemmän metsää ja maatalousmaata. Monimuotoinen ja luonnollinen kotipihan kasvillisuus edistää lasten terveyttä. Selvitämme parhaillaan tavallisissa päiväkodeissa ja luontopäiväkodeissa päivänsä viettävien lasten bakteerilajiston ja allergisen herkistymisen eroja, ja yleisemmin kehon bakteerilajiston kehittymistä lapsuuden ja nuoruuden aikana. Tutkimme lisäksi mikrobien välittymistä koirien ja koiranomistajien kesken, sillä myös koirien allergioiden ja tulehdussairauksien on havaittu yleistyvän.”

Miten kansanterveydellinen ja -taloudellinen aikapommi sitten purettaisiin? ”Monet nyky-yhteiskunnan kehityssuunnat pitäisi kääntää toiseen suuntaan. Erityisesti lasten ja nuorten luontokontakteja tulisi vahvistaa, esimerkiksi rakentamalla asuinalueiden yhteyteen riittävät viheralueet. Lasten pitäisi myös liikkua ulkona nykyistä enemmän. Lähiruokaa olisi suosittava, sillä se sisältää hyödyllistä mikrobilajistoa, toisin kuin teollisesti valmistettu ruoka.” 

Akatemiaprofessori Hanski puhuu Tieteen päivien sessiossa ”Sattuma, sopeutuminen ja sukupuutto” aiheesta ”Ympäristö muuttuu – kuka sopeutuu, kuka häviää?” Sessio on 9.1.2015 alkaen kello 14.30 Helsingin yliopiston Päärakennuksen (Fabianinkatu 33, Helsinki) pienessä juhlasalissa (4. krs.).

Lisätietoja

  • akatemiaprofessori Ilkka Hanski, Helsingin yliopisto, Biotieteiden laitos,p. 040 734 2788, ilkka.hanski(at)helsinki.fi


Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 30.1.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »