39 uutta akatemiahanketta kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen alalle

5.6.2015

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen 39 uudelle akatemiahankkeelle.  Joukossa on kahdeksan konsortiota, joissa tutkimusta tehdään useamman organisaation välisenä yhteistyönä. Akatemiahankkeissa työskentelee ensisijaisesti tohtorintutkinnon suorittaneita tutkijoita. Toimikunnalle osoitettiin 388 hakemusta, joista rahoitettiin noin 13 prosenttia. Yhteensä toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita lähes 24 miljoonalla eurolla.

Hankkeiden tavoitteena on vahvistaa suomalaisen tutkimuksen korkeaa kansainvälistä tasoa, luovuutta, suorituskykyä ja vaikuttavuutta.  Rahoitusta myönnetään tutkimusryhmille, jotka tekevät tieteellisesti kunnianhimoista tutkimustyötä ja tavoittelevat uusia avauksia.  Hankkeet aloittavat työnsä syyskuussa ja kestävät pääsääntöisesti neljä vuotta.

Akatemiahankkeiden tutkimusaiheita

Tänä vuonna rahoituksen saaneet ryhmät tutkivat useita historiallisia aiheita: kirjurikäytäntöjä kreikkalais-roomalaisessa antiikissa, uralilaisten kielten esihistoriallisia henkilönnimisysteemejä, elämää ja kuolemaa Ostian satamakaupungissa 300 eKr. – 700 jKr., uskon ja ilmaisun rekistereitä varhaismodernissa Pohjolassa sekä laivahylkyjen pelastustoimintaa 1700-luvun Suomenlahdella. 

Oppimista käsitellään monissa hankkeissa eri näkökulmista. Tutkimuksen kohteena ovat verkko-opiskelu tietotyövalmiuksien rakentamisessa, tunteet ja työssä oppiminen, tutkiva oppiminen ja yhteissuunnittelu, kulttuurien välinen musiikinopettajankoulutus sekä opettajan puhe luonnontieteen oppitunneilla. Myös nuorten koulutus, terveys ja hyvinvointi sekä unen säätelyyn liittyvät näkökulmat ovat tänä vuonna alkavien hankkeiden tutkimuskohteita.   

Rahoitetut hankkeet tuottavat tietoa myös joustavasta energiasysteemistä ja välittäjäorganisaatioiden roolista energia-alan murroksessa sekä poliittisesta luottamuksesta ja median vallasta päätöksenteossa.

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 8.6.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »