SV EN

38 miljoonaa euroa luonnontieteiden ja tekniikan tutkimukseen

11.6.2015

Suomen Akatemia on myöntänyt noin 38 miljoonaa euroa luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen akatemiahankkeisiin. Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan päätöksellä rahoitetaan 85 pääasiassa nelivuotista akatemiahanketta. Rahoitettujen hankkeiden keskimääräinen hankekoko oli 444 000 euroa. Konsortioihin kuului 38 prosenttia rahoitetuista hankkeista. Toimikunta käsitteli yli 500 hankehakemusta.

Akatemiahankkeet edistävät suomalaisen tutkimuksen laatua ja uusiutumiskykyä

Rahoitetut hankkeet olivat tieteelliseltä laadultaan erinomaisia ja tutkimuksen vaikuttavuuden näkökulmasta lupaavia. Hankkeissa toteutettava tutkijoiden liikkuvuus, uudet tutkimusavaukset ja nuorten tutkijoiden tukeminen auttavat tieteen uudistumista ja tutkimuksen laadun vahvistumista. Hankkeissa tutkitaan hyvin erilaisia aiheita, joita ovat muun muassa polttomoottorit, biojalostamoprosessit, edistykselliset akkuteknologiat ja urheilusuoritusten analysoinnin anturitekniikat:

Johtava tutkija Ossi Kaario Aalto-yliopistosta tutkii kaksoispolttoainepalamista käyttäen hyväksi uusimpia laskentatekniikoita, kuten liekkirintamapohjaista palamismallinnusta. Kaksoispolttoainepalaminen tarkoittaa, että kahta polttoainetta poltetaan moottorissa samaan aikaan. Tekniikan viime aikoina kasvanut suosio perustuu etenkin siihen, että poltettaessa maakaasua dieselmoottorissa voidaan saavuttaa matalat päästöt ja korkea hyötysuhde. Kansainvälisenä yhteistyönä toteutettava työ keskittyy kaksoispolttoainepalamisen fysiikan ja kemian tutkimukseen.

Dosentti Mari Kallioinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tutkija Matti Reinikainen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä kehittävät konsortiohankkeessaan membraanikalvoa, jonka katalyyttinen aktiivisuus vähentää puun kuitujen sidosaineen eli ligniinin aiheuttamaa membraanisuodattimien likaantumista biojalostamosovelluksissa. Ligniinin aiheuttama likaantuminen rajoittaa merkittävästi polymeerimembraanien käyttöä esimerkiksi puu-uutteiden käsittelyssä. Tulokset edistävät kustannustehokkaiden biojalostamoprosessien kehitystä ja ovat hyödynnettävissä ligniiniä sisältävien prosessivirtojen käsittelyssä.

Itä-Suomen yliopiston professori Vesa-Pekka Lehdon tutkimushankkeessa kehitetään litiumioniakkua, jolla on suuri energia- ja tehotiheys. Piillä on alkuaineista suurin teoreettinen kapasiteetti litiumioniakkujen negatiivisena elektrodina, mutta akun lataus/purkaus -syklin yhteydessä tapahtuva piin tilavuuden muutos johtaa akun suorituskyvyn nopeaan laskuun. Hankkeessa kehitetään nanorakenteinen piimateriaali, joka kestää tilavuuden muutokset ja edesauttaa Li-ionien siirtymistä.

Professori Robert Piche Tampereen teknillisestä yliopistosta ja professori Taija Juutinen Jyväskylän yliopistosta kehittävät yhteistyönä uusia anturitekniikoita, jotka mahdollistavat liikunnan mekaniikan tarkastelun urheilu- tai kuntoilusuoritteen aikana luonnollisessa ympäristössä. Projektissa hyödynnetään uuden sukupolven pieniä ja halpoja sensoreita. Tekniikkaa voidaan hyödyntää muun muassa uinnissa, melonnassa ja lenkkeilyssä.

Lisätietoja:

  • Akatemiahankepäätökset
  • Tiedeasiantuntija Outi Oila, p. 029 533 5086
  • Tiedeasiantuntija Sami Heinäsmäki, p. 029 533 5045
  • Tiedeasiantuntija Samuli Hemming, p. 029 533 5024

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@aka.fi

 

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

 

Viimeksi muokattu 16.6.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »