Tiede saapuu jälleen kapakkaan

Tiede on taidetta -tapahtumasarja 17.–21.8.2014 Helsingissä

13.08.14

Tiede on Taidetta -tapahtuma johdattelee yleisön ajankohtaisten aiheiden äärelle. Ravintola Dubrovnikissa (os. Eerikinkatu 11) järjestettävän tapahtumasarjan avaa sunnuntaina 17.8. klo 17 akateemikko Irma Thesleff luennollaan ”Uudet legot kantasoluista – Mistä kantasolut tietävät miten hammas rakennetaan?”. Neljänä peräkkäisenä iltana järjestettäviä paneelikeskusteluja ohjaa toimittaja JP Pulkkinen. Suomen Akatemia toteuttaa tapahtuman yhteistyössä Tekesin ja Duodecimin kanssa. Myös tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuksiin.

Tiede on taidetta -ohjelma 2014:

Sunnuntaina 17.8. klo 17 alkaen luennoi vuonna 2014 tieteen akateemikon arvonimen saanut Helsingin yliopiston professori Irma Thesleff. Thesleff on kansainvälisesti tunnettu tutkija, jonka tutkimus on kohdistunut elinten kehitystä ohjaavien mekanismien selvittämiseen. Hän on tutkinut pääasiassa hammasta, mutta myös muut hampaiden lailla alkion pinnasta kehittyvät elimet, kuten karvat ja sylkirauhaset, sekä pään luut ovat olleet tutkimuskohteina. Hän on luonut nisäkkään hampaasta mallin, jonka avulla on päästy pureutumaan sikiökehityksen ohella lajien evoluutioon.

Maanantaina 18.8. klo 18 alkavassa paneelikeskustelussa pohditaan mikä on tiedettä ja mikä huuhaata. Keskustelussa on mukana Suomen Akatemian yksikönjohtaja Arja Kallio. Kallio on biokemian dosentti, joka on tehnyt biolääketieteellistä tutkimusta tutkijauransa aikana. Nykyisin hän toimii Akatemian ohjelmayksikön johtajana. Arja Kallio on toiminut useita vuosia jäsenenä kansallisessa tutkimuseettisessä neuvottelukunnassa (TENK). Keskusteluun osallistuvat myös toimittaja ja mediatutkija Ulla Järvi, kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen sekä lääketieteen professori Pertti Mustajoki.

Tiistaina 19.8. klo 18 alkaen käsitellään kyberturvallisuutta. Tilaisuudessa saataneen vastaus monen verkkosurffailijan pohtimaan kysymykseen: onko tietoturvallinen internet mahdollinen? Keskusteluun osallistuu Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner, jonka johtamassa Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa kehitetään uudenlaista ennakoivaa ja riskipohjaista kyberturvallisuusmallia, joka auttaisi tietoturvatehokkaan tilannekuvatiedon avulla yrityksiä ja muuta yhteiskuntaa niiden keskeisten toimintojen jatkuvuuden varmistamisessa. Muut illan keskustelijat ovat kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sekä tutkimusprofessori Mika Pantzar.

Keskiviikkona 20.8. klo 18 alkavan keskustelun teema on köyhyys ja sen poistaminen. Illan keskusteluun osallistuva Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola on tutkinut Suomen Akatemian rahoituksella yhteiskuntaluokkia, sosiaalisen aseman periytyvyyttä sekä eriarvoisuutta ihmisen elinkaaren eri vaiheissa. Erolan lisäksi keskusteluiltaan osallistuvat professori Susan Kuivalainen sekä lääkäri ja poliitikko Ilkka Taipale.

Torstaina 21.8. klo 18 alkavassa tilaisuudessa puhutaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Keskustelussa on mukana Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen professori Liisa Karlsson, joka toimii osahankkeen johtajana Suomen Akatemian Lasten ja nuorten hyvinvointi ja terveys -tutkimusohjelman hankkeessa ”Lapset kertovat hyvinvoinnistaan - kuka kuuntelee?”. Hankkeen tutkijat ovat kehittäneet uusia, lapsinäkökulmaisia keinoja lasten ja aikuisten väliseen vuoropuheluun. Keskusteluun osallistuvat myös lääketieteen tohtori Elina Hermanson sekä psykiatrian erikoislääkäri Ben Furman.

Lisätietoja:

Luentoa ja keskusteluja voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.tietysti.fi/tiedeontaidetta.

Koko Art goes Kapakka -kaupunkifestivaalin ohjelma löytyy osoitteesta www.artgoeskapakka.fi.  


Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »