SV

Taudinaiheuttajat ja kasvissyöjähyönteiset voivat edistää sademetsien monimuotoisuutta

22.01.14

Taudinaiheuttajat edistävät trooppisten kasvien monimuotoisuutta ja kasvissyöjät muuttavat kasviyhteisöjen koostumusta, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus. Artikkeli aiheesta julkaistiin Nature-tiedelehdessä 22.1.2014. Tutkimusta on Suomen osalta rahoittanut Suomen Akatemia.

Tutkimus osoittaa kasvitautien ja hyönteisten tärkeän roolin metsäekosysteemeissä. Jos ihmisten toiminta vaikuttaa kasvinsyöjien ja kasvipatogeenien yleisyyteen, sademetsäluonnon monimuotoisuus voi kärsiä. Vaikka useimmat metsänomistajat pitävät tuholaisia ongelmana, tämä tutkimus osoittaa, että ne voivat olla myös tärkeitä monimuotoisuuden säilyttäjiä.

Ekologit ovat pitkään olleet ymmällään trooppisten metsien kasvien monimuotoisuudesta. Heitä on hämmästyttänyt, miten monia lajeja voi elää rinnakkain, kun ekologiset perusteet viittaisivat siihen, että vain ne kasvilajit, jotka pystyvät tehokkaimmin hyödyntämään rajoitetut resurssit pystyisivät selviytymään.

Nelisenkymmentä vuotta sitten ekologit Dan Janzen ja Joe Connell ehdottivat, että ratkaisu voisi olla kasvien vihollisissa: jos vihollisilla, kuten kasvinsyöjillä tai kasvitaudinaiheuttajilla, on taipumus tappaa suuri osa paikallisesti runsaina esiintyvistä isännistään, tämä voi suosia paikallisesti harvinaisia lajeja ja mahdollistaa suuren lajimäärän metsässä. Monet tähän malliin perustuvat tutkimukset tukevat ajatusta, että paikallisesti harvinaiset kasvilajit ovat paremmassa asemassa. Tähän asti on ollut epäselvää, mikä mekanismi aiheuttaa tällaista.

Uudessa tutkimuksessa verrattiin trooppisten kasviyhteisöjen monimuotoisuutta ja lajikoostumusta, kun niiden viholliset ovat joko läsnä tai poissa. Siinä keskityttiin kasvien elinkaaren alkuvaiheeseen eli siemeniin ja nuoriin taimiin, joiden arvellaan olevan erityisen herkkiä vihollisilleen. Tutkimus tehtiin Belizessä Keski-Amerikassa.

Tutkimusryhmä tutki puiden ja liaanien taimien monimuotoisuutta ja lajikoostumusta metsässä sijaitsevilla koeruuduilla. Osaa koeruuduista käsiteltiin torjunta-aineella, joka poisti sienitaudinaiheuttajia. Näillä koeruuduilla taimien monimuotoisuus oli tutkimusjakson lopussa merkitsevästi korkeampi kuin koeruuduilla, joiden siemenet ja taimet eivät saaneet torjunta-ainekäsittelyä. Koeruuduilla, joista poistettiin kasvissyöjähyönteiset, siementen ja taimien kuolleisuus väheni dramaattisesti. Vaikka taimien monimuotoisuus oli tutkimusjakson lopussa näillä ruuduilla yhtä suuri, kuin niillä missä oli hyönteisiä, taimien lajikoostumus oli kuitenkin hyvin erilainen. Tämä viittaa siihen, että kun kasvissyöjähyönteisiä olivat läsnä, jotkin kasvilajit hyötyivät muiden lajien kustannuksella.

Bagchi, R., Gallery, R. E., Gripenberg, S., Gurr, S. E., Narayan, L., Addis, C. E., Freckleton, R. P. & Lewis, O. T.: Pathogens and insect herbivores drive rainforest plant diversity and composition
DOI: 10.1038/nature12911, www.nature.com.

Lisätietoja antaa tutkija Sofia Gripenberg p. +44 1865 271283, sp. sofia.gripenberg@zoo.ox.ac.uk

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p.029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »