Suomen Akatemia mukana kirjamessuilla

17.10.2014

Suomen Akatemia on mukana Helsingin kirjamessuilla perjantaina 24.10. eri tiedeorganisaatioiden yhteisellä Tiedetorilla, joka pidetään Takauma-lavalla torstaina ja perjantaina.

Ohjelmamme alkaa klo 12 esittelemällä Tutkitusti-kirjasarjan teosta ”Ketä kiinnostaa?” Keskustelun teemana on toinen kirjan aiheista, eli miten ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. Sitä ovat puimassa dosentti Tarja Heino ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jukka Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä akatemiatutkija Kirsi Pauliina Kallio Tampereen yliopistosta. Heinon näkökulma kirjassa on huostaanottojen vaikutukset, Mäkelän vertaissuhteiden merkitys ja Kallion syrjäytymiskehityksen ymmärtäminen sekä ehkäiseminen. Keskustelun juontaa tiedottaja Leena Vähäkylä Suomen Akatemiasta. Hän on Tutkitusti-kirjasarjan toimittaja. Kirjasarja on Akatemian ja Gaudeamuksen yhteistuotantoa.

Heti perään klo 12.30 sukelletaan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten elämään. Tästä kertoo kirja ”Apina pulpetissa”. Siinä tutkimusprofessori Tommi Hoikkala Nuorisotutkimusverkostosta ja tutkija Petri Paju Lastensuojelun keskusliitosta elävät peruskoulun arkea lähes lukuvuoden. He kertovat kokemuksistaan Leena Vähäkylän haastattelemina.  Myös tämä kirja on Gaudeamuksen kustantama.
 
Akatemian kolmannen keskustelun aiheena on ”Oliivi vai mustikka?” eli kumpi on parempi: uusien pohjoismaisten suositusten mukainen ruokavalio vai Välimeren ruokavalio. Keskustelu pidetään Tiedetorilla klo 16–17. Keskustelemassa ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa työskentelevät akatemiatutkija Satu Männistö ja erikoistutkija Iris Erlund sekä erikoistutkija Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta. Puhetta johtaa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, joka on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sekä pohjoismaisen ravitsemussuositustyöryhmän jäsen. Erlund tutkii pohjoismaista ruokavaliota, Männistö ravinnon sekä metabolisten ja geneettisten tekijöiden yhteyksiä lihavuuteen, vyötärölihavuuteen ja painon nousuun ja Kolehmainen täysjyväviljan, kalan, kasvisten, marjojen sekä rypsi- ja rapsiöljyn yhteisvaikutuksia.

Tervetuloa kuuntelemaan!

Lisätietoja antavat tiedottajat Leena Vähäkylä (kaksi ensimmäistä keskustelua), p. 029 5335 139, leena.vahakyla@aka.fi, ja Risto Alatarvas (kolmas keskustelu), p. 029 5335 007, risto.alatarvas@aka.fi. Koko tiedetorin ohjelma http://www.tsv.fi/tiedetori/ohjelma.html

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »