Riikka Heikinheimo johtajaksi Suomen Akatemiaan

17.02.14

FT Riikka Heikinheimo on valittu johtajan tehtävään Suomen Akatemiaan. Hän vastaa strategisen tutkimusrahoituksen käynnistämisestä ja sen jälkeen johtaa strategisen tutkimusrahoituksen toimintoja Akatemian hallintovirastossa. Heikinheimo toimii Suomen Akatemian pääjohtajan alaisuudessa.

Riikka Heikinheimo siirtyy Akatemiaan Tekesistä, jossa hän on viimeksi työskennellyt suurten yritysten ja julkisten organisaatioiden asiakaspalveluista vastaavana johtajana. Hän on työskennellyt lyhyen tutkijanuran jälkeen Tekesissä vuodesta 1998 alkaen useissa tehtävissä. Heikinheimo on pitkään toiminut johtajana tiede- ja innovaatioasioiden parissa, ja hänellä on paljon kokemusta strategiatyöstä ja ennakointitoiminnasta. Hän tuntee hyvin tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitustoiminnan ja sen kehittämisen myös kansainvälisesti.


Strategisen tutkimuksen rahoituksella ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin

Uusi strategisen tutkimuksen neuvosto perustetaan Suomen Akatemiaan osana valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistusta. Neuvosto rahoittaa ongelmakeskeistä tutkimusta, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Valtioneuvosto päättää strategisen tutkimuksen neuvoston aloitteesta tutkimusteemat, jotka muokataan tutkimusohjelmiksi. Tutkimusaiheet voivat liittyä esimerkiksi elinkeinoelämän uudistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen, työelämän edistämiseen tai julkisen sektorin kehittämiseen. Strategisen tutkimuksen neuvosto ei rahoita lyhytkestoisia selvitys-, seuranta- ja arviointitutkimuksia.

Strategisen tutkimuksen neuvosto päättää itsenäisesti tutkimuksen ohjelmarakenteesta, ohjelmien rahoituksesta ja tutkimushankkeiden valinnasta. Rahoitettavat hankkeet valitaan kilpailun kautta tieteellisen laadun ja tutkimushankkeen yhteiskunnallisen merkittävyyden arvioinnin perusteella.

Strategiseen tutkimusrahoitukseen on käytettävissä 70 miljoonaa euroa vuonna 2017. Rahoitus kootaan asteittain vuosina 2015–2017 valtion tutkimuslaitosten tutkimusmäärärahoista, Suomen Akatemian ohjelmaperusteisesta tutkimusrahoituksesta ja Tekesin innovaatio- ja tutkimusrahoituksesta.

”Suomi tarvitsee tutkimuksen ja liiketoiminnan edelläkävijöitä. Toivottavasti voimme viedä yhteistyötä eri toimijoiden välillä eteenpäin niin, että Suomi pystyy entistä paremmin vastaamaan sekä globaaleihin että kansallisiin haasteisiin”, Riikka Heikinheimo sanoo.


Lisätietoja:
Pääjohtaja Heikki Mannila, Suomen Akatemia, p. 029 533 5001, heikki.mannila(at)aka.fi

Johtaja Riikka Heikinheimo, Tekes, p. 029 505 5887, riikka.heikinheimo(at)tekes.fi

Strategisen tutkimuksen neuvoston perustamisesta www.aka.fi/stn

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi


 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »