SV EN

Marja Makarow Nordforskin hallituksen puheenjohtajaksi


07.07.2014

Suomen Akatemian tutkimuksesta vastaava ylijohtaja Marja Makarow on valittu Nordforskin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi nyt alkavaksi kaksivuotiskaudeksi. NordForsk on Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen elin, joka rahoittaa pohjoismaista tutkimusyhteistyötä ja toimii pohjoismaisen tiedepolitiikan neuvonantajana ja aloitteentekijänä.

NordForskin tehtävänä on tuoda lisäarvoa tutkimustoiminnalle, jota Pohjoismaat harjoittavat omilla tahoillaan. Tavoitteena on vahvistaa pohjoismaista tutkimusta ja sen kansainvälistä vaikuttavuutta. NordForskin rahoitusmuodoissa kansalliset tutkimusympäristöt kootaan suuriin yhteisesti rahoitettuihin pohjoismaisiin tutkimusohjelmiin. Tällä tavoin edistetään huippuluokan tutkimusta.

NordForsk nostaa myös esille jäsenorganisaatioidensa priorisoimia tiedepoliittisia kysymyksiä ja auttaa Pohjoismaiden ministerineuvostoa kehittämään yhteispohjoismaisia painopistealueita ja tutkimusstrategioita.

”Uusi avaus on juuri nyt muun muassa vihreän kasvun ja kestävän yhteiskunnan kehittämiseen tähtäävä humanistis-yhteiskuntatieteellinen tutkimuskokonaisuus, jolle NordForsk on varannut noin 20 miljoonaa Norjan kruunua eli noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, minkälaista osaamista yhteiskunnassa tarvitaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän kasvun luomiseksi tämän päivän globaalissa maailmassa”, Marja Makarow kertoo.

Merkittävä kehittämisalue on myös pohjoismaisen tutkimusinfrastruktuurin rakentaminen. Parhaillaan suunnitellaan esimerkiksi yhteistä pohjoismaista tietokantaa terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuksen tueksi. Tähän on avautumassa rahoitushaku. Samaan aikaan halutaan tehostaa jo olemassa olevan pohjoismaisen ja eurooppalaisen tutkimusinfrastruktuurin yhteiskäyttöä.

”NordForskin hallitus päätti juuri rahoittaa kahdeksaa merkittävää pohjoismaista tutkimusinfrastruktuuria, joista useat ovat eurooppalaisella ESFRI-tiekartalla. Tämä vahvistaa Pohjoismaiden asemaa laajoissa yhteiseurooppalaisissa tutkimusinfrastruktuurihankkeissa”, Makarow toteaa. 
     
www.nordforsk.org

Lisätietoja:
Ylijohtaja, tutkimus Marja Makarow, p. 029 533 5002, marja.makarow(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »