SV EN

Lähes 17 miljoonaa biotieteiden- ja ympäristön tutkimukseen

(14.05.14)

Biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoitusta 29 akatemiahankkeelle. Toimikunnalle jätettiin viime syyskuussa päättyneessä haussa 222 akatemiahankehakemusta. Hakemuksista rahoitettiin 13 prosenttia ja rahoitukseen käytettiin 14,9 miljoonaa euroa.

Lisäksi viidelle hakijalle myönnettiin suunnattua akatemiahankerahoitusta ympäristön pitkäaikaismuutosten tutkimukseen yhteensä 1,9 miljoonaa euroa. Suunnattuun hakuun jätettiin 46 hakemusta. Hakemuksista rahoitettiin 11 prosenttia.

Esimerkkejä rahoitettujen tutkijoiden tutkimusaiheista:

Alexander Plyusninin ryhmä Helsingin yliopiston kliinisteoreettisella laitoksella (Haartman-instituutti) tutkii hantaviruksia. Suomessa tavataan hantaviruksiin kuuluvaa myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta. Ryhmä on löytänyt uusia hantaviruksia sekä uusia variantteja tunnetuista viruksista. Hankkeessa tutkitaan hantavirusten biodiversiteettiä, maantieteellistä levinneisyyttä ja evoluutiota sekä virusten ja niiden kohdesolujen vuorovaikutuksia tavoitteena löytää keinoja hantavirusinfektioiden estämiseksi.

Marjojen sekundaariaineenvaihdunta tuottaa fenoliyhdisteisiin kuuluvia ellagitanniineja, jotka toimivat marjakasvissa puolustusyhdisteinä ja edistävät ihmisen terveyttä. Ellagitanniineja esiintyy Suomessa muun muassa lakassa ja mesimarjassa. Marjakasvien ellagitanniinien biosynteesireittiä ei tunneta riittävän hyvin, jotta sitä voitaisiin säädellä ja tuottaa näitä tärkeitä yhdisteitä. VTT:n tutkijan Riitta Puupponen-Pimiän projektin tavoitteena on tunnistaa lakan ja mesimarjan ellagitanniini-yhdisteiden biosynteesin väli- ja lopputuotteet, sekä ellagitanniinien aineenvaihduntaan vaikuttavia tekijöitä. Tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä kestävämpiä marjalajikkeita. Tutkimus luo myös edellytykset tärkeiden ellagitanniiniyhdisteiden hallittuun tuottamiseen soluviljelmillä.

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
Vesa Varpula
verkkotiedottaja
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »