Joensuun SciFestissa tapahtuu!

16.04.14

Kahdeksas SciFest-tapahtuma järjestetään 24. – 26.4.2014 Joensuussa ja lähiympäristössä. SciFestin teema on tänä vuonna Ratkaisevat rakenteet. Joensuu Areenan monipuolisten työpajojen lisäksi SciFestin ohjelmassa on kaikille avoimia ja maksuttomia yleisötilaisuuksia, joihin myös tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita. Yleisötilaisuudet tuotetaan Joensuun Tiedeseuran, Suomen Akatemian ja Joensuun Kaupunginteatterin yhteistyönä.

Ohjelmassa:

Klubi-ilta: Näkymättömät maailmat – tiedettä tuntemattomasta

• keskiviikkona 23.4.2014 klo 19–21, Joensuun Teatteriravintolan Teatteriklubilla (kaupungintalo, Rantakatu 20)

Tiedettä ja taidetta yhdistävällä klubilla pohditaan näkyvän ja näkymättömän maailman rajaa sekä kuolemaa tämän ja tuonpuoleisen erottavana siirtymänä. Luonnontiede on korvannut uskomukset ja perinteet näkymättömästä maailmasta. Ennen kertomukset ja runot ovat olleet esteettinen tapa määritellä maailmanjärjestystä, joka oli samalla sekä fyysinen että sosiaalinen. Samalla kun koulutus on kaventanut uskomusperinteen roolia monien tärkeiden asioiden käsittelijänä, fiktion ja populaarikulttuurin kulutus on kasvanut voimakkaasti. Olemassaolon tärkeiden kysymysten käsittely fiktiona on ihmisille tärkeää.

Yleisön kanssa on keskustelemassa folkloristi Kaarina Koski Suomen Akatemian rahoittamasta ”Mieli ja toinen” -tutkimushankkeesta. Koski tutkii vainajiin liittyviä uskomuksia ja kertomuksia sekä kollektiivisten että henkilökohtaisten merkitysten, kuolemakokemusten kuvaamisen ja kertomusten esteettisen arvon kannalta. Klubia emännöivät ohjaaja Aino Kivi ja yhteisötaiteilija Merja Pennanen. Klubin aikana palvelee Teatteriravintola.

Luento: CERN: 60 vuotta huippufysiikkaa

• torstaina 24.4 klo 14–14.30 Joensuu Areenan amfiteatterissa (1.krs), luennoijana Sami Lehti, Fysiikan tutkimuslaitos

• perjantaina 25.4. klo 10–10.30 Joensuu Areenan auditorio Atomissa (2.krs), luennoijana Mikko Voutilainen, Fysiikan tutkimuslaitos

CERN on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. CERN tutkii aineen perusolemusta ja voimia, jotka pitävät sen koossa. Tutkimuskeskus sijaitsee Geneven kaupungin kupeessa Sveitsin ja Ranskan rajalla. Syyskuussa 2008 CERNissä käynnistettiin ensimmäisen kerran uusi Large Hadron Collider eli LHC (suuri hadronitörmäytin) -hiukkastörmäytin. Hiukkasfysiikan niin sanotun standardimallin viimeinen puuttuva palanen, Higgsin hiukkanen, löydettiin LHC-törmäyttimen ATLAS- ja CMS -kokeissa kesällä 2012. Suomalaiset tutkijat olivat mukana perustamassa CMS-koetta yli 20 vuotta sitten. He työskentelevät kokeen parissa aktiivisesti edelleen.

CERNin kanssa yhteistyössä työskentelee yli kolmasosa maailman kokeellisista hiukkasfyysikoista. Organisaation jäsenvaltioina on 20 Euroopan maata. Suomi liittyi CERNin jäseneksi vuonna 1991. Suomen osallistumista CERNin projekteihin koordinoi Fysiikan tutkimuslaitos HIP.

Fysiikan tutkimuslaitos HIP on Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen tutkimuslaitos.  Fysiikan tutkimuslaitoksessa tehdään sekä fysiikan perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta, ja laitos osallistuu alan tutkijakoulutukseen. Soveltavan tutkimuksen merkittävä osa on hiukkaskiihdytinkeskusten toimintaan liittyvä teknologiankehitys.

Lisätietoja:

SciFestin koko ohjelma osoitteessa: www.scifest.fi
Klubi-illasta lisätietoja antavat:

FT Kaarina Koski
Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteen tutkimuksen laitos / Folkloristiikka
p. 040 524 5924
kaakos(at)utu.fi

yhteisötaiteilija Merja Pennanen
Joensuun Kaupunginteatteri/Pohjois-Karjalan Alueteatteri
p. 050 439 6874
merja.pennanen(at)jns.fi 

CERN-luennoista lisätietoja antaa:

FT Sami Lehti
Fysiikan tutkimuslaitos
p. 040 573 9123
sami.lehti(at)cern.ch

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »