Ihminen ja Kosmos – Keskusteleva tiede- ja kulttuuritapahtuma Kuhmossa 21.–23.3.2014

17.03.14

Suomen Akatemian ja Pro Kuhmon yhdessä järjestämässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa keskustellaan tänä vuonna teemalla Kohti täydellistä. Tapahtuma järjestetään Kuhmo-talossa viikonloppuna 21.–23.3.2014. Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien ohjelmaa.

Kuhmoon saapuu keskustelemaan kahdeksan tieteen ja taiteen huippua, joten odotettavissa on luovaa poikkitieteellistä ja -taiteellista pohdintaa.

Pirita Seitamaa-Hakkarainen on kasvatustieteen, erityisesti käsityötieteen professori Helsingin yliopistossa.  Professori Seitamaa-Hakkarainen johtaa Suomen Akatemian Ihmisen mieli -tutkimusohjelman monitieteistä hanketta Luova mieli: kehollisuus, käsillä tekeminen ja muotoilu. Tutkimuksen tavoitteena on luoda uudenlaista taiteen, käsityön ja muotoilun prosesseihin kohdistuvaa neurotieteellistä tutkimustraditiota.

Kuhmolaissyntyinen sisustusarkkitehti, muotoilija ja huonekalujen suunnittelija Kaarle Holmberg saa inspiraationsa arkkitehtuurista, taiteesta ja luonnosta. Muun muassa Alvar Aalto -säätiön Artek-palkinnon saanut Holmberg on toiminut myös sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun opettajana sekä tutkijana. Hänen töitään oli esillä kesällä 2013 Kuhmon Kamarimusiikkikeskuksessa.

Ortodoksimunkki Isä Andreaksen luostarielämä uudessa Valamon luostarissa alkoi vuonna 1995. Hän siirtyi luostarin taloudenhoitajan tehtävistä eläkkeelle vuonna 2004, minkä jälkeen hän on keskittynyt Valamon luostarin viinintuotannon kehittämiseen. Valamon Viiniherman Oy on kehittänyt tuotteita, jotka kiinnostavat myös ulkomaisia kuluttajia.  Ehtoollisviinituotannon lisäksi luostarin tuotekehityksen tuloksena valmistuvat kuohuviinit, liköörit ja viimeisimpänä mallasviskit.

Antti-Ville Kärjä työskentelee akatemiatutkijana Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPAssa. Kärjä tutkii Suomen Akatemian rahoittamassa “Musiikki, monikulttuurisuus ja Suomi” -hankkeessaan, miten maahanmuuttajien musiikilliset käytännöt haastavat suomalaista musiikkia koskevia vakiintuneita käsityksiä. JAPA kerää, säilyttää ja tarjoaa suomalaiseen populaarimusiikkiin liittyvää tietoa ja aineistoa.

Akatemiaprofessori Uskali Mäki on tehnyt kansainvälisen tieteellisen läpimurtonsa yhtenä modernin taloustieteen filosofian perustajana. Mäen tarkoituksena on perustaa tieteidenvälisyyden filosofia, mihin myös hänen akatemiaprofessorikauden tutkimussuunnitelmansa tähtää. Mäki johtaa Suomen AkatemianYhteiskuntatieteiden filosofian tutkimuksen huippuyksikköä Helsingin yliopistossa.

Helsingin yliopistossa työskentelevä akatemiaprofessori Tuija Pulkkinen tutkii aikamme feministisen teorian kenttää analysoimalla siellä esiintyvien keskeisten ontologisten lähestymistapojen seurauksia sukupuolen teoretisoinnille ja feministiselle politiikalle. Hanke on tieteidenvälinen ja liikkuu filosofian ja politologian välillä.

Markku Pölönen on Kontiolahdella asuva elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Kivenpyörittäjän kylä, Kuningasjätkä sekä Koirankynnen leikkaaja. Näistä kolmesta elokuvasta Pölönen on myös palkittu parhaan ohjauksen Jussi-palkinnolla. Hänen elokuvansa kuvaavat usein suomalaista romantisoitua maalaismenneisyyttä ja kertovat miehen roolin muutoksesta.
 
Antti Tikkanen aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana Jokilaaksojen Musiikkiopistossa Tomasz Orzechin oppilaana. Sittemmin opinnot veivät hänet Sibelius-Akatemiaan aluksi Lajos Garamin oppilaaksi ja myöhemmin professori Mi-Kyung Leen luokalle. Tikkanen on opiskellut myös Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin ja Lyonin Konservatoriossa Pavel Vernikovin johdolla sekä viimeksi barokkiviulua Kreeta-Maria Kentalan opissa. Antti Tikkanen esiintyy solistina ja kamarimuusikkona sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. 

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina 21.3. klo 17 tiedekahvilalla, jossa akatemiaprofessori Uskali Mäki alustaa aiheesta ”Tiede ja täydellisyys: Moninaiset ihanteet ja faktojen vastarinta”.

Tapahtuman ohjelmaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://www.ihminenjakosmos.fi/

Viikonlopun keskusteluihin on vapaa pääsy. Konsertit ovat maksullisia. Tapahtuman konserteissa esiintyvät Suomalaisen Barokkiorkesterin muusikot viulutaiteilija Antti Tikkasen johdolla. FiBO Players -ryhmässä soittavat hänen ohellaan: Anne Pekkala, Hanna Haapamäki, Pauliina Fred, Jaakko Luoma, Mikko Perkola, Petteri Pitko, Jarmo Julkunen.


Lisätietoja tapahtumasta:

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Risto Alatarvas
p. 029 533 5007
etunimi.sukunimi@aka.fi

toimitusjohtaja Matti-Jussi Pollari
Kuhmo-talo
p. 08 615 55 450, 0400 890 304
etunimi.sukunimi@kuhmo.fi

 

 

 

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »