EN

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin raaka-aine-alan innovaatiokeskittymä Suomeen

16.12.2014

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT päätti 9.12.2014 kahden uuden innovaatiokeskittymän perustamisesta ja rahoittamisesta (EIT Health ja EIT Raw Materials). Raaka-ainetarpeisiin syventyvän innovaatiokeskittymän toimipaikat perustetaan kuuteen EU:n jäsenmaahan, yksi Espooseen Otaniemen kampukselle.

EIT Raw Materials -keskittymään kuuluu 120 yliopistoa, tutkimuslaitosta ja yritystä. Suomesta mukana ovat Aalto yliopisto, Metallituote- ja koneenrakennusalan strategisen huippuosaamisen keskittymä FIMECC Oy, Geologian tutkimuskeskus, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Metso Minerals Oy, Outotec oyj, Spinverse Oy, Oulun yliopisto ja VTT.

Keskittymän muut toimipaikat sijaitsevat Ruotsissa, Belgiassa, Puolassa, Ranskassa ja Italiassa. Innovaatiokeskittymän koordinaattori on saksalainen tutkimuslaitos Helmholz –Zentrum.

EIT Raw Materials luo uutta mineraalialan yritystoimintaa aktivoimalla tutkimustulosten kaupallistamista, tukemalla uusien yritysten perustamista sekä järjestämällä kumppaniyliopistojensa kanssa yrittäjyyteen valmistavaa kansainvälistä koulutusta.

"Suomalaisten pääsy keskittymään avaa merkittävät kanavat kansainväliseen yhteistyöhön ja tekee hyvää alan insinöörikoulutukselle", toteaa Suomen Akatemian tutkimuksesta vastaava ylijohtaja Marja Makarow. Hän on EIT:n hallintoneuvoston jäsen.

Alkuvaiheessa EIT Raw Materials keskittyy informaatiotekniikan, liikenteen, energiasektorin sekä koneiden ja laitteiden valmistukseen tarvittaviin raaka-aineisiin, ulottaen toimintansa malmien etsinnästä kaivannaisteollisuuteen, sekä metallien jalostuksesta kierrätykseen ja harvinaisten tai haitallisten materiaalien korvaamiseen.

Vuonna 2008 perustettu EIT on EU:n itsenäinen toimielin. Se rahoittaa innovaatioyhteisöjä (Knowledge and Innovation Community, KIC), joiden tarkoitus on madaltaa koulutuksen, tutkimuksen, innovoinnin ja liiketoiminnan välisiä raja-aitoja. Vuonna 2010 aloittivat toimintansa kolme keskittymää Climate-KIC, KIC InnnoEnergy ja EIT ICT Labs, jonka seitsemästä toimipisteestä yksi sijaitsee Otaniemessä.

EU rahoittaa EIT:tä Horisontti2020-ohjelman budjetista 2,7 miljardilla eurolla. Kunkin temaattisen innovaatiokeskittymän vuotuinen EIT-rahoitus niiden kypsässä vaiheessa voi kohota 100 miljoonaan euroon, minkä lisäksi keskittymät keräävät kolminkertaisen resurssin muista julkisista ja yksityisistä lähteistä.

EIT julkistaa seuraavan haun uusille KIC-keskittymille vuonna 2016, jolloin teemoina ovat Food4Future ja Added-value Manufacturing.

Lisätietoja:

Suomen Akatemian tutkimuksesta vastaava ylijohtaja Marja Makarow, p. 029 533 5002, marja.makarow(at)aka.fi

http://www.tekes.eu/horisontti-2020/eit/

http://eit.europa.eu/  

 

Ari Turunen
Viestintäjohtaja
Suomen Akatemia
+358 29 533 5151
ari.turunen@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »