Bioetiikan tutkimuksesta rockoopperaksi

6.03.14

Suomen Akatemian rahoittama bioetiikan tutkimus on päätynyt rockoopperaksi. Kahden suomalaisen bioetiikan tutkijan, akatemiatutkija Tuija Takalan ja professori Matti Häyryn tutkimukset ja niistä kummunnut yhteistyö kanadalaissyntyisen, Woodstockista saakka musiikkia tehneen rumpali-lauluntekijän Corky Laingin kanssa synnytti Playing God -rockoopperan.

Miten ihmeessä tutkimus synnytti idean rockoopperasta? Näin Häyry selittää hankkeen syntyä ja kehitystä:

”Olemme harrastaneet musiikin tekemistä jo pitkään. Neljä vuotta sitten päädyimme Sveitsissä esittelemään Tuijan serkulle Krista Jaquetille yhtä aikaa musiikkiamme ja tieteellisiä tuotoksiamme. Kirjani Ihminen 2.0 oli englanninkielisenä juuri ilmestynyt ja mutustelimme ristiin rastiin musiikkiamme ja kirjan teemoja. Luovan hulluuden puuskassa sitten päätimme, että tästä on tehtävä rock-ooppera. Krista on kirjoittanut näytelmiä ja ohjannut teatteriesityksiä, ja yhdessä kirjoitimme tarinan ensimmäiset versiot. Myöhemmin otimme mukaan jo tuntemamme rocktähden Corky Laingin, joka vietti suuren osan vuosista 2012–2013 Suomessa työstämässä projektia. Kolmestaan teimme oopperan sävelmät ja sanoitukset ja äänitimme sen kansainvälisin muusikkovoimin albumiksi. CD saatiin ulos viime kesänä ja se on kerännyt hyvinkin innostuneita arvosteluja kansanvälisillä musiikkifoorumeilla."

Häyry toivoo, että esitykset palvelevat tulevaisuudessa bioetiikan opetusta yliopistoissa ja muualla. ”Pyrimme kehittämään kokonaisuuden, jossa esitys ja siihen liittyvät opetuspaketit saavat opiskelijat lähestymään eettisiä kysymyksiä uudesta näkökulmasta. Valitettavasti vain rahoituksen saaminen tähän työhön on hankalaa, koska putoamme hankkeen kanssa vähän kaikkien luokitusten välimaastoihin. Taiteellinen elementti estää tieteellisen rahoituksen ja tieteellinen osio projektin näkemisen oikeana taiteena. Mutta kyllä tämä tästä etenee ja Amerikan valloitus on seuraavaksi mielessä.”

Ooppera ammentaa musiikilliset vaikutteensa 1970-luvun klassisesta rockista ja käsittelee genetiikan eettisiä kysymyksiä. Se kertoo kuvitteellisesta pikkukaupungista, jossa geenitekniikkaa on jo vuosikymmeniä käytetty muun muassa lasten valikointiin, ihmisten paranteluun ja kuolemattomuuden etsintään. Koska kyseessä on ooppera, tarinaan mahtuu myös kuolemaa, mustasukkaisuutta, rakkautta ja identiteettikriisejä. Ensiesitys oli viime kesänä Baselissa bioetiikan kansainvälisen kokouksen yhteydessä.

Ooppera saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 28.3. klo 19 teatteri Gloriassa. Mukana on muusikoita Amerikasta, Englannista, Ruotsista ja Suomesta.

Playing God -esitys on konserttishow, jossa muusikoilla ja musiikilla on keskeinen osa. Lavasteet ovat viitteellisiä ja laulajat roolihahmoissa. Esityskieli on englanti. Tarinan seuraamisen helpottamiseksi laulujen sanat sekä lyhyet kohtauskuvaukset heijastetaan taustakankaalle.

Lavalla esiintyvät

- Corky Laing, Kanada, rummut ja laulu (tunnettu muun muassa 70-luvun superyhtyeistä Mountain ja West, Bruce and Laing)
- Bonnie Parker, Yhdysvallat, basso ja laulu (TANG)
- Denny Colt, Yhdysvallat, kitara ja laulu (TANG)
- Stefan Berggren, Ruotsi, kitara ja laulu (Company of Snakes, Berggren Kerslake Band)
- Phil Baker, Iso-Britannia, kitarat ja laulu (Uriah Heep Legends)
- John Vihervä, Suomi, basso (Ben Granfelt Band)
- Harri Väyrynen, Suomi, kitara ja laulu (Club Merano)
- Maya Paakkari, Suomi, laulu
- Matti Häyry, Suomi, laulu
ja muita vierailijoita.

Oopperan sivusto www.playinggodrocks.com

Lippuja saa Tiketistä http://www.tiketti.fi/Playing-God-The-Rock-Opera-GLORIA-Helsinki-lippuja/24155

Lisätietoja projektin tieteellisestä puolesta matti.hayry@aalto.fi, esityksestä ja rockoopperasta politebystander@gmail.com


Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »