Työurien pidentämisen kääntöpuoli: mahdollisuuksien tasa-arvo voi jäädä nuorilla aikuisilla toteutumatta

28.02.13

Akatemiatutkija Jani Erola varoittaa, että hyvinvointivaltion ylläpitoon liittyvillä työurien pidentämistavoitteilla voi olla myös ei-toivottuja seurauksia. Jos vanhimmat ikäluokat pysyvät entistä pidempään töissä, eikä uusia työpaikkoja synny, ei nuorille aikuisille vapaudu mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. Tällöin mahdollisuuksien tasa-arvo ei heidän osaltaan toteudu.

Erola tutkii erityisesti eriarvoisuuden syntymistä yhteiskunnassa. Hänen mukaansa sosiaalisen aseman periytyvyyden vähäisyys ja sen vastinpari voimakas sosiaalinen liikkuvuus kertovat mahdollisuuksien tasa-arvosta.

”Lapsen aseman aikuisuudessa tulisi määräytyä hänen kykyjensä ja motivaationsa, ei perhetaustan perusteella. Mahdollisuuksien tasa-arvoa onnistuneesti hyödyntävä yhteiskunta pystyy hyödyntämään myös kansalaistensa lahjakkuutta tehokkaasti. Näin kansakunnan kyvyt eivät mene hukkaan.”

Erolan mukaan vaikuttaa siltä, että parhaillaan työmarkkinoille pyrkivien nuorten sosiaalinen liikkuvuus työmarkkinoilla jää aikaisempia sukupolvia vähäisemmäksi.

”Jos pääsy työmarkkinoille pitkittyy, jää sosiaalisen liikkuvuuden ja työuran huipun saavuttamisen aika entistä lyhyemmäksi. Työuran huippu saavutetaan kuitenkin yleensä alle 40-vuotiaana. Eläkeikää nostettaessa tapahtuu vastaava ilmiö. Työuraansa pidentävät hyvissä asemissa olevat henkilöt vaikeuttavat nuorempien sosiaalista liikkuvuutta työmarkkinoilla”.

Koulutus selittää Erolan mukaan noin puolet aikuisiän sosiaalisen aseman vaihtelusta, siksi korkeakoulutukseen pääsyä kannattaa helpottaa.

”Pitää silti muistaa, että kun nuorimmista ikäluokista jo yli puolet hankkii korkeakoulutuksen, niin tämän keinon tehokkuus laskee.”
 
Erola painottaa, että niin sanottu tempputyöllistäminen ei ratkaise asiaa, vaikka se voi toki auttaa syrjäytymiseen. Työllistämispaikat luodaan kuitenkin yhteiskuntarakenteen vähemmän etuoikeutettuun päähän, jolloin se ei lisää sosiaalista liikkuvuutta.

”Työn tarjontaan liittyvien tekijöiden sijasta kannattaisi pyrkiä vaikuttamaan työn kysyntään. Nuorten pitäisi päästä myös etenemään urallaan.”

Lisätietoja:

Akatemiatutkija, professori Jani Erola
Turun yliopisto, sosiologian laitos
p. 040 512 5286
jani.erola(at)utu.fi

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Terhi Loukiainen
p. 029 533 5068
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »