EN

Tutkijat löysivät uuden autoimmuunitaudeille altistavan mekanismin

28.06.2013

Suomen Akatemian huippuyksikön tutkijat ovat löytäneet uuden mekanismin, joka säätelee immuunivastetta ja voi altistaa autoimmuunitaudeille. Turun Biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkimus raportoi ensimmäisenä uuden mekanismin, joka säätelee ihmisen valkosolun kehittymistä tulehdusta aiheuttavaksi. Yhdistämällä uuden polven syväsekvensointia ja laskennallisia tiedonlouhintamenetelmiä löydettiin uusia solun toimintaa sääteleviä tekijöitä.

"Erityisen mielenkiintoista oli, että näissä säätelyalueissa oli usein sellaisia geneettisiä muutoksia, jotka altistavat tulehduksellisille autoimmuunitaudeille kuten tyypin 1 diabetes, nivelreuma ja tulehduksellinen suolistotauti", kertoo professori Riitta Lahesmaa. Hän vastaa Suomen Akatemian Molekulaarisen systeemi-immunologian ja fysiologian huippuyksikössä molekulaarisen systeemibiologian tutkimuksesta yhdessä akatemiatutkija Harri Lähdesmäen kanssa. Tutkijoiden mukaan löydökset avaavat uusia näkymiä ja luovat uuden pohjan immuunivälitteisten sairauksien syntymekanismien tutkimiseksi.

Diabetes, reuma, astma ja allergia johtuvat häiriöistä immuunipuolustusmekanismeissa. Lahesmaan johtaman tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaisia geenejä ja soluviestintäreittejä ihmisen valkosolu käyttää kehittyessään tulehdusta aiheuttavaksi. Nyt julkaistussa tutkimuksessa löydettiin aivan uusi valkosolujen toimintaa säätelevä mekanismi. Uuden polven syväsekvensointia ja laskennallisia tiedonlouhintamenetelmiä yhdistämällä löydettiin ja varmistettiin uusia tekijöitä, jotka säätelevät solun toimintaa. Nämä geenien aktivoitumista säätelevät kohdat sijaitsevat genomin alueilla, joilla ei aikaisemmin ajateltu olevan merkitystä. Nyt havaittiin, että kyseisissä kohdissa on usein immuunivälitteisiin sairauksiin altistavia geneettisiä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa taudin syntyyn muokkaamalla ihmisen immuunivastetta.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa kansainvälisessä Immunity-julkaisusarjassa: Hawkins et al., Global Chromatin State Analysis Reveals Lineage-Specific Enhancers during the Initiation of Human T helper 1 and T helper 2 Cell Polarization, Immunity (2013)
http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2013.05.011

Lisätietoja:
Professori Riitta Lahesmaa, Turun Biotekniikan keskus
(02) 2 333 8601 tai 040 718 4813
riitta.lahesmaa(at)btk.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »