Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila tutkimusrahoitusuudistuksesta:

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoitusväline on oikeansuuntainen, mutta jatkovalmisteluun jää paljon

Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila suhtautuu myönteisesti valtioneuvoston periaatepäätökseen sisältyvään strategiseen tutkimusneuvostoon ja uuteen rahoitusvälineeseen. "Kilpaillun rahoituksen osuuden lisääminen ja rahoituksen kerääminen suurempiin kokonaisuuksiin ovat hyviä askeleita”, Mannila katsoo.

”Suurista tutkimusta vaativista kokonaisuuksista hyvä esimerkki on ilmastonmuutos, joka koskettaa koko yhteiskuntaa. Ilmastonmuutokseen, sen hillintään ja siihen sopeutumiseen liittyvää tutkimusta on pystyttävä kehittämään hallinnon rajoja ylittäen”, hän painottaa.  

Valtioneuvoston periaatepäätös valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen uudistamisesta koostuu kolmesta osasta, joista yksi koskee tutkimusrahoitusta. Periaatepäätöksen mukaan 70 miljoonaa euroa siirretään uuden strategisen tutkimuksen neuvoston käyttöön vuoteen 2017 mennessä. Rahoitus kootaan asteittain vuosina 2015–2017 valtion tutkimuslaitosten tutkimusmäärärahoista, Suomen Akatemian ohjelmaperusteista tutkimusrahoituksesta ja Tekesin innovaatio- ja tutkimusrahoituksesta. Neuvosto sijoitetaan Suomen Akatemiaan.

Periaatepäätöksen mukaan valtioneuvosto päättää strategisen tutkimuksen neuvoston aloitteesta tutkimusteemat, jotka strategisen tutkimuksen neuvosto purkaa tutkimusohjelmiksi. Strategisen tutkimuksen neuvosto ei rahoita lyhytkestoisia selvitys-, seuranta- ja arviointitarpeita.

Pääjohtaja Mannilan mukaan keskusteluja ja jatkovalmistelua tarvitaan erityisesti strategisen neuvoston organisoinnista ja hallinnoinnista sekä arviointi- ja rahoituspäätösprosessista. 

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
Viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner
p. 029 533 5114
maj-lis.tanner(at)aka.fi

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »